BIH

SREBRENIK Samouki majstor izrađuje vrhunske sazove

Neobičan hobi Muhameda Ahmetovića

O. MUJKIĆ

19.4.2015

Osim rahmetli dr. Hašima Muharemovića, jednog od najpoznatijih bh. sazlija koji je pjevajući uz ovaj muzički instrument pronio slavu Srebrenika i izvan granica BiH, ovaj grad je sve više poznat i po vrsnim majstorima koji izrađuju sazove.

Dobio pohvale

Jedan od njih je i Muhamed Ahmetović iz srebreničkog naselja Ćehaje, koji je prvobitni hobi pretvorio u biznis kojim popravlja svoj skromni penzionerski standard. Ovaj penzionisani konobar izradom sazova počeo se baviti sasvim slučajno, a iako u svom dugom radnom vijeku nikada nije imao dodira sa stolarskom profesijom, za kratko vrijeme stasao je u vrsnog majstora.

 - Iako na sazu i šargiji sviram još od 1950. godine, kada mi je majka još kao šestogodišnjem dječaku kupila prvu malu šargiju, nikad nisam ni pomišljao o izradi muzičkih instrumenata. Tek prije tri godine, razmišljajući kako da prekratim penzionerske dane, sinula mi je ideja da pokušam i sam izraditi saz, muzički instrument na kojem se tradicionalno svira u porodici Ahmetović i s kojim se družim još od svog djetinjstva. Kada sam svoj prvi saz odnio poznatom majstoru Neziru Suljagiću iz Brčkog da ga pogleda, on mi je kazao da se radi o kvalitetnom instrumentu kojem se nema ništa ni dodati ni oduzeti – rekao nam je ovaj samouki majstor.

Pohvale poznatog majstora iz Brčkog, kako sam kaže, dodatno su ga ohrabrile te se s još većim žarom okrenuo svom novom hobiju. Za tri godine, koliko se bavi ovim hobijem, izradio je blizu 30 vrhunskih sazova na kojima u posljednje vrijeme sviraju i brojne poznate sazlije s ovih prostora.

Uz odabir kvalitetnog trupca za izradu instrumenta, presudni su ljubav i strpljenje.

Plijene ljepotom

Njegovi sazovi su od kvalitetnog drveta divlje trešnje, oraha, javora i američkog jasena, a iako u svojoj radionici isključivo koristi ručni alat, fino ukrašeni sazovi plijene svojom ljepotom i vrhunskim zvukom. Njegove prostorije trenutno ukrašava desetak sazova, a budući da skoro svakodnevno stižu narudžbe iz svih krajeva BiH, njihov broj se smanjuje. Zbog toga svom hobiju, kojim je prije tri godine želio samo ublažiti dosadu, sada posvećuje sve svoje slobodno vrijeme, jer je za izradu potrebno najmanje 30 dana strpljivog rada.

Krasi australski dom

Za njegove vještine brzo se pročulo i izvan granica BiH. Prije nekoliko mjeseci jedan od njegovih sazova završio je u domu jednog ljubitelja ovog tradicionalnog instrumenta u dalekoj Australiji.

  • 30 dana strpljivog rada potrebno za izradu saza
  • 6 godina imao kada je počeo svirati na šargiji i sazu