CRNA HRONIKA

SARAJEVO Tahirović tvrdi da je bio pretučen i da nije nišanio u Mirzu Raščića

Određen pritvor ubici navijača FK Željezničar

A. ALJIMI

19.4.2015

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Izudinu Tahiroviću (26) zvanom Izo, koji se tereti za ubistvo Mirze Raščića (26), navijača FK Željezničar, u prostorijama Udruženja navijača u sklopu stadiona Grbavica, potvrdio nam je Jasenko Ružić, sudija Kantonalnog suda u Sarajevu.

- Razlozi za određivanje pritvora su mogućnost i opasnost od ponavljanja krivičnog djela te vanredne okolnosti i veliko uznemirenje javnosti – pojasnio nam je sudija Ružić.

Kriminalni dosje

Tahirovićevu odbranu preuzeo je sarajevski advokat Izet Baždarević, koji nam je jučer u telefonskom razgovoru potvrdio da se njegov klijent sam predao policiji i da im je dao pištolj kojim je počinjeno ubistvo.

- Tahirović je dao izjavu tužiocu. On se predao kada je čuo da je taj mladić umro. Sam je pozvao MUP i prijavio se. Kazao je, također, da mu je jako žao poginulog mladića te da nije imao namjeru da ga ubije. Prema njegovoj izjavi, on je pretučen i nasumice je pucao. Je li prekoračio nužnu odbranu, to će biti utvrđeno u sudnici. Za sada još nije utvrđeno ko je udarao Tahirovića od prisutnih navijača, ali je tokom saslušanja kazao da je još neko od prisutnih imao pištolj - pojasnio nam je jučer Baždarević.

U međuvremenu su se pojavili novi detalji vezani uz ovaj mučni slučaj koji je potresao bh. javnost. Tahirović je, navodno, počeo voditi kafić koji se nalazio u sklopu stadiona, ali taj ugostiteljski objekt, prema tvrdnjama Udruženja navijača, nema veze s njima. Tahirović je osoba odranije poznata policiji, a imao je podeblji policijski dosje i važio je za konfliktnog mladića sklonog konzumiranju narkotika, dok Raščić nije imao kriminalnu prošlost.

Krvava dukserica

Istražitelji su, navodno, prilikom pretresa Tahirovićeve kuće pronašli duksericu koju je nosio kobnog dana. Ona je bila natopljena krvlju i bit će poslana na vještačenje. Prema  jednoj verziji, ubistvu je prethodila tuča između Tahirovića i Amara Zulića, a za sada nije utvrđeno kako se tu našao Raščić. U Udruženju je u tom momentu bilo više navijača koji su uplaćivali novac za gostovanje u Vitezu i prava je sreća što još neko nije stradao.

 Pištolj bio skriven u kafiću

Konačni motiv u ovom slučaju još nije utvrđen, mada su se u javnosti pojavile brojne špekulacije, u kojima se spominju osobe s podebljim kriminalnim dosjeima. Pištolj iz kojeg je Tahirović upucao Raščića navodno je bio skriven u kafiću. Za taj pištolj navodno je znalo nekoliko navijača koji su dolazili u taj kafić, a tu su ga, prema nepotvrđenim informacijama, držali "radi zaštite objekta".