BIH

GODIŠNJICE Mještani Rotilja i Kiseljaka nikada neće zaboraviti najmilije

22 godine od stradanja Bošnjaka

K. TOPALOVIĆ

19.4.2015

Nakon što su jedinice HVO-a 16. aprila 1993. godine napravile pokolj nad civilima u Ahmićima, pripadnici HVO-a su dva dana poslije izvršili napad na civile u naselju Rotilj, općina Kiseljak. Dvadeset dvije godine poslije, mještani Rotilja organizirali su sjećanje na svoje najmilije koji su likvidirani u Rotilju.

Deveto obilježavanje

Inače, ovo je deveto obilježavanje stradanja mještana Rotilja i, ujedno, Dana logoraša općine Kiseljak.

Cvijeće na šehidsko-obilježje položili su članovi Udruženja logoraša Kiseljak, predstavnici Saveza logoraša Srednjobosanskog kantona, Udruženja porodica šehida i poginulih Kiseljak te članovi Patriotske lige iz Kiseljaka.

Pet muškaraca i dvije žene bili su žrtve ovog napada. U nastavku agresije na BiH Rotilj je izgubio još sedam mještana tako da je ukupni broj stradalih četrnaest.

Mjesto Rotilj je za vrijeme ratnog djelovanja korišteno i kao sabirni centar za Bošnjake, odnosno kao logor otvorenog tipa.

- Ovdje su bili zatvoreni Bošnjaci iz cijelog Kiseljaka, ali i izbjeglice Bošnjaci iz Sarajeva, Ilijaša, Rakovice. I sam sam jedan od prvih logoraša Rotilja. Od povratka u Rotilj sjećamo se svojih najmilijih i nećemo zaboraviti naše šehide - kaže Avdo Bejtić, predsjednik Udruženja logoraša iz Kiseljaka.

Izloženi torturi

U toku napada na Rotilj do temelja je uništeno 18 kuća, stotine grla stoke je ubijeno i zapaljeno, a Bošnjaci iz Rotilja svakodnevno su bili izloženi torturi.

Prisilni rad, silovanja, ubistva

- Činjenica je da je Rotilj bio logor otvorenog tipa. Ljudi koji su bili zatvoreni ovdje, bili su izloženi torturi, silovanjima i najčešće odvođeni na prisilni rad, odnosno na kopanje rovova za potrebe HVO-a - rekao je Senad Bejtić, predsjednik Organizacionog odbora.