BIH

IZ UGLA FARMERA Problem pravi politika, a ne proizvođači i prerađivači mlijeka

Može li BiH izvoziti u EU i kad za to ispuni uvjete

M. KEBIĆ

19.4.2015

Ako Evropska unija i odobri BiH izvoz mlijeka na svoje tržište, vrlo je upitno kako će to biti realizirano i to neće značiti ništa, jer su svi problemi vezani za izvoz političke prirode, smatra Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH.

Novi zakoni

Nikšić je objasnio da EU kao glavni uvjet BiH postavlja formiranje agencije za plaćanje na državnom nivou, a čemu se RS protivi zbog prijenosa nadležnosti.

- To iziskuje niz izmjena i dopuna postojećih i donošenje novih zakona. Novi zakoni se ne mogu donositi bez entiteta, a to je gotovo nemoguće kada u RS na vlasti imate jednu opciju, a na nivou BiH drugu koja dolazi iz tog entiteta. O uspostavljanju državnog ministarstva poljoprivrede da i ne govorimo. Dokle god budemo imali takvu situaciju, nema nade za proizvođače - ističe Nikšić.

Drugi problem je, prema njegovom mišljenju, to što naši farmeri ne mogu biti konkurentni s evropskim, koji u prvom polugodištu dobiju sav godišnji poticaj za proizvodnju, a naši čekaju i po godinu i po na naplatu.

Laž o viškovima

- Priča da imamo viška mlijeka u BiH je laž koju su plasirale mljekare da se obruše na državu i farmere da bi smanjili otkupnu cijenu. Ne proizvodimo ni 20 posto mlijeka za vlastite potrebe, a najveći uvoznik je pet stranih mljekara koje su došle ovdje radi ekstraprofita, a ne da razvijaju sirovinsku bazu. One su sada izmislile problem - ogorčen je Nikšić.

Informaciju da je BiH izgubila izvoz od skoro 50 miliona litara mlijeka, koje je izvoženo u Hrvatsku do njenog ulaska u Evropsku uniju, Nikšić također naziva podvalom.

- To je mlijeko koje je „Mlijekoprodukt“ uvozio iz Srbije i preko BiH izvozio za Hrvatsku. Tako je rješavan problem srbijanskog tržišta preko BiH. To nema veze s domaćom proizvodnjom - kaže Nikšić za „Dnevni avaz“.

Usorac: Šansa za bolji status farmera

vladimir-usorac-1

Usorac: Rast otkupne cijene

S druge strane, predsjednik Udruženja mljekara RS Vladimir Usorac u izvozu vidi šansu za poboljšanje statusa farmera. On kaže da u BiH ima najmanje 20.000 farmera koji se bave proizvodnjom mlijeka, a najmanje četvrtina njih bi, s odobrenjem izvoza, odmah proširila proizvodnju.

- Kakva god da je kriza, čim je potražnja veća, porasla bi i otkupna cijena. To je povezano jedno s drugim - tvrdi Usorac.