KOLUMNE

Povratak kapitena

Mirza Teletović

E. J.

19.4.2015

Mirza Teletović vraća se na parket, vijest je koja je obradovala navijače u svijetu košarke, posebno u Bosni i Hercegovini.

Kapiten naše reprezentacije, koji je pauzirao tri mjeseca zbog nimalo bezazlenih zdravstvenih problema (embolija pluća), dobio je dozvolu ljekara Bruklin netsa da počne trenirati s ekipom. Čak nije isključeno ni da pomogne "Mrežicama" u plej-ofu najjače svjetske lige, američke NBA.

Nastup jednog od najboljih šutera tima svakako bi bio podstrek za Netse, koje već danas očekuje okršaj s favoriziranim Atlanta hoksima.

Teletović je rođen 17. septembra 1985. u Jablanici. Seniorsku karijeru počeo je 2002. u tuzlanskoj Slobodi, nastavio u belgijskom Ostendeu, da bi potom od 2006. do 2012. nastupao u španskoj Tau keramici, gdje je izrastao u jednog od najboljih krilnih centara evropske košarke.

U julu 2012. Teletović je potpisao trogodišnji ugovor s Bruklin netsima, čiji je, do povrede, bio jedan od važnijih igrača ove sezone. Dres reprezentacije BiH nosio je na tri evropska prvenstva. Mirza sa suprugom Majom ima četvero djece.