GLOBUS

Danska u strahu, lecima u Kopenhagenu pozivaju na napade

Širom glavnog grada

(N. K.)

18.4.2015

Širom glavnog grada Danske Kopenhagena osvanuli su leci u kojima se toj nordijskoj zemlji prijeti novim terorističkim napadima, prenose lokalni mediji.

- Uskoro će Danska biti pogođena terorističkim napadima, prema kojima će ono što se desilo 14. februara izgledati kao dječija igra - piše u jednom od letaka, prenijela je danska televizija TV2.

U napadima 14. februara na jedan kafić, u kome je u toku bila debata o slobodi govora, i jednu sinagogu, poginule su dvije osobe, podsjetila je agencija Sputnjik. Jedan od letaka pronađen je upravo na zidu kafića gdje se prije dva mjeseca dogodio teroristički napad, a drugi blizu spomenika u čast 55-godišnjeg filmskog režisera koji je u tom napadu ubijen. Policija je pokrenula istragu u vezi pojavljivanja letaka.

Danska televizija izvještava da je policija dobila dojavu o lecima i da brzo radi na njihovom uklanjanju.

Osumnjičeni za napade 14. februara u Kopenhagenu, Omar El-Husein, poginuo je narednog dana u sukobu s policijom. Iako nije bio pripadnik nijedne terorističke ćelije, vjeruje se da je bio inspirisan terorističkim napadima u Parizu mjesec dana ranije, u kojima je ubijeno 17 ljudi, piše N1.