NOGOMET

KO S KIM DO KRAJA Drama do posljednjeg kola, Široki najbliži tituli!

Hercegovački klubovi imaju podjednak broj bodova

N. KUSTURA

18.4.2015

Prvenstvo Bosne i Hercegovine u fudbalu ove sezone je svakako jedno od najinteresantnijih u historiji.

Za titulu prvaka se bori čak pet klubova, dok se za evropska takmičenja tu može pridodati i šestoplasirani Borac, koji je u posljednjoj utakmici 22. kola savladao na svom terenu Slaviju sa 2:0.

Dva prvoplasirana hercegovačka kluba Široki Brijeg i Zrinjski imaju isti broj bodova (46).

Ipak, mora se istaći da Široki ima daleko bolji raspored do kraja prvenstva jer dočekuju upravo Mostarce na svom stadionu u posljednjem kolu, a od teških utakmica ostao im je Olimpic kod kuće i Sarajevo u gostima. Problem je što su trenutno u najgoroj formi od svih aspiranata za titulu.

Zrinjski ima možda i najslabiji raspored od svih konkurenata za titulu. Naime, pored teških gostovanja kod već pomenutog Širokog, Mostarci će putovati i na megdan Sarajevu. Pored toga dočekuju Olimpic na svom terenu, a u međuvremenu će imati i ogled u gradskom derbiju sa Veležom u Vrapčićima.

img-9858-1600x1067

Željezničar sa svojom mladom ekipom se trenutno nalazi u najboljoj formi koju mogu produžiti i u sljedeće tri "lagane" utakmice (Sloboda kući, Zvijezda u gostima, Borac kući). Već su odigrali svoje susreta sa klubovima iz vrha tabele, a do kraja sezone ih jedino očekuje gradski derbi sa Sarajevom na Koševu.

Veliko razočarenje FK Sarajevo će pravi test imati već u narednom kolu na Otoci. Pored toga ih očekuju tri teška susreta na Koševu. Dolaze im tri prvoplasirana kluba na tabeli. Od tih utakmica će umnogome zavisiti sudbina tima sa Koševa.

Olimpic od svih nabrojanih klubova ima ponajbolji raspored. Pored utakmice sa Sarajevom na Otoci, gostuju Širokom i Zrinjskom. Međutim, imaju i dva "lagana" gostovanja Travniku i Drini što u zbiru sa tri utakmice kod kuće (Čelik, Slavija i Radnik) daje skoro sigurnih 15 bodova.

Ipak, računice su jedno, liga BiH je drugo. To znaju svi dobri poznavaoci najbitnije sporedne stvari u svijetu koji prate domaći fudbal. Ne bi nas iznenadilo da raspored na kraju prvenstva bude potpuno suprotan našim predviđanjima.

Ipak, usudit ćemo se i dati prognozu krajnjeg stanje tabele:

1. Široki Brijeg 63
2. Željezničar 62
3. Sarajevo 61
4. Zrinjski 60
5. Olimpic 59

Raspored do kraja sezone

ŠIROKI BRIJEG (46 bodova)

MLADOST, Sarajevo, TRAVNIK, Čelik, OLIMPIC, Drina, Slavija, ZRINJSKI

ZRINJSKI (46)

BORAC, Velež, MLADOST, Sarajevo, TRAVNIK, Čelik, OLIMPIC, Široki

ŽELJEZNIČAR (45)

SLOBODA, Zvijezda, BORAC, Velež, MLADOST, Sarajevo, TRAVNIK, Čelik

SARAJEVO (44)

Olimpic, ŠIROKI, Slavija, ZRINJSKI, Radnik, ŽELJEZNIČAR, Vitez, SLOBODA

OLIMPIC (41)

SARAJEVO, Travnik, ČELIK, Drina, Široki, SLAVIJA, Zrinjski, RADNIK