BIH

Željka Cvijanović: Za reforme je potrebna pomoć stranaca

Predsjednica Vlade Republike Srpske

Fena

18.4.2015

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija, u okviru proljetne skupštine Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke koja se održava u Vašingtonu, nastavili su i danas razgovore sa rukovodstvom ovih međunarodnih finansijskih institucija.

Na sastanku sa predstavnicima MMF-a, javlja Fena, bilo je riječi o opštim kvalifikacijama i parametrima, a prilikom posjete Misije MMF BiH krajem ovog mjeseca razgovaraće se o detaljima eventualnog budućeg aranžmana, saopćeno je iz entitetske vlade.

Cvijanović je naglasila da je RS-a opredijeljena da sprovodi reforme, koje su sadržane u Ekonomskoj politici, te da su dva seta reformskih zakona upućeni u parlamentarnu proceduru, a da je u pripremi i treći set reformskih zakona.

Također, istakla je da je za sprovođenje reformi potrebna stabilnost, što podrazumijeva i finansijsku stabilnost i da se u tom smislu očekuje podrška upravo ovih međunarodnih finansijskih organizacija sa kojima je i do sada bila dobra saradnja.

Dosadašnja saradnja sa IFC grupacijom Svjetske banke zasnivala se na različitim zajedničkim projektima na unaprjeđenju poslovne klime.

Iskazana je zainteresovanost za zajedničku saradnju i u budućem periodu na projektu energetske efikasnosti, kao i interesovanje i spremnost da se obezbijedi finansiranje i podrška u oblasti putne infrastrukture i u oblasti energetike.

Cvijanović je naglasila da su predstavnici Svjetske banke iskazali interesovanje po pitanju podrške rastu i zapošljavanju, a što su glavne odrednice i Ekonomske politike Republike Srpske za 2015. godinu i svih reformskih zakona koji su u pripremi i uskoro će biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

- 'Također, važna nam je i oblast zdravstva gdje već imamo određena dobra iskustva i saradnju sa Svjetskom bankom i oni su rekli da su i dalje zainteresovani za tu saradnju i očekujemo da nastavimo da razgovaramo o tim temama sa puno više detalja nego do sada i u krajnjem slučaju da čujemo direktno i od najviših rukovodilaca Svjetske banke koje su to prioritetne oblasti i na koji način podrška koju oni daju može poslužiti ukupnoj podršci aktivnostima na kojima radimo u Republici Srpskoj na ekonomsko-socijalnom planu - izjavila je Cvijanović i dodala da postoji čitav niz projekata koji se mogu zajednički odnositi i na Federaciju BiH i na Republiku Srpsku.

Istakla da su predstavnici Svjetske banke jasno ispoljili zabrinutost zbog problema na nivou BiH kada u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu ratifikovali sporazum o kreditnom zaduženju što se prvi put desilo Svjetskoj banci. Posebno, što je blokada na nivou BiH usljedila nakon što su Republika Srpska i FBiH ispunile svoje predviđene obaveze, saopćeno je iz Vlade RS-a.