BIH

Počinje gradnja Islamskog kulturnog centra u Ljubljani

Islamska zajednica u Sloveniji izabrala izvođače radova

Redakcija

19.4.2015

Muftija Nedžad Grabus u ime Islamske zajednice u Sloveniji i Uroš Razdevšek u ime firme „Gorenje projekt“ potpisali su jučer ugovor za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani.    

Brojne prepreke

Nakon javnog poziva koji je Islamska zajednica u Sloveniji objavila 2014. godine, izabran je izvođač građevinsko-zanatskih radova „Gorenje projekt“, za elektroinstalacijske radove izabrana je firma „Elektromontaža“, a za mašinske instalacije „Klima Ptuj“. Sve tri firme ponudile su najpovoljniju cijenu za izvođenje radova.

ugovor-islamski-centar

Grabus i Razdevšek potpisali ugovor

- Radovi na gradilištu Islamskog kulturnog centra počinju naredne sedmice. Vrijednost potpisanog ugovora je 11,5 miliona eura, a novac je još 2010. godine donirala država Katar. Nažalost, zbog različitih prepreka Islamska zajednica čekala je na ovaj trenutak pet godina. Projekt izgradnje džamije procijenjen je na 22,3 miliona eura. Bit će potrebno osigurati 2,4 miliona eura za unutrašnje opremanje, kao i 1,3 miliona eura za izgradnju novog dijela ceste i potrebne infrastrukture - stoji u saopćenju Islamske zajednice Slovenije.

Do sada su, kako se navodi, u projekt uložena 8,2 miliona eura. Prva faza izgradnje trajat će do 15. aprila 2016., a okončanje cijelog posla predviđeno je za tri godine.

Dug put

- Prešli smo dug i trnovit put da bismo došli do ovog trenutka. Prvo ćemo zahvaliti Uzvišenom Bogu, bez čije pomoći bismo teško došli do ovog čina. Zahvaljujem svim donatorima koji su svojim prilozima podržali projekt. Posebno zahvaljujem gradonačelniku Zoranu Jankoviću bez čije pomoći bismo teško riješili sve administrativne prepreke i zaplete.

Uvjereni smo u sposobnost izabranih izvođača i očekujemo da se profesionalno prihvate posla da bismo imali najljepšu džamiju u Evropi - kazao je muftija Nedžad Grabus prilikom potpisivanja ugovora.