BIH

Danas o sudbini boraca odlučuju članovi "Minhenskih brigada"

Obilježena 23. godišnjica akcije "Pretis" u Vogošći

Eset MURAČEVIĆ

18.4.2015

Centralna manifestacija kojom su "Patriotska liga" općine Vogošća i Udruženje veterana Specijalne jedinice MUP-a RBiH - Odred policije "Bosna" obilježili 23. godšnjicu akcije izuzimanja materijalno-tehničkih sredstava iz kruga tvornice "Pretis", održana je danas u Vogošći na teretnoj kapiji ove firme.

Centralnoj manifestaciji prethodilo je plaganje cvijeća na spomen-obilježju pogibije brigadnog generala Safeta Hadžića, Nermina Zeljkovića i Seada Velića na glavnoj kapiji "Pretisa" i na teretnoj kapiji gdje su poginuli Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić, učesnici ove akcije.

ismet-hadzic

Ismet Hadžić

O njenom toku i značaju govorili su general Ismet Hadžić, Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća, Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo i Ahmed Hadžić, član Udruženja veterana Odreda "Bosna" MUP-a RBiH.

- Ovo je mjesto koje ne treba zabravljati jer je ono svjedok vremena u kojm naši heroji nisu žalili svoje živote da bi nama danas bilo ljepše i bolje. Moramo znati da ni danas nije lako. Specijalni rat u nekim drugim oblicima i danas traje i mi mu se moramo suprotstavljati - rekao je Ismet Hadžić.

pripadnici-specijalne-jedinice-mup-a-rbih-odred-bosna

- Izvlačenje materijalno tehničkih sredstava iz fabrike "Pretis" jedna je u niz briljantnih akcija koju je izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH - kaže Nijaz Bukva, jedan od pripadnka Odreda policije "Bosna" MUP-a RBiH. Akcija "Pretis" izvedena je u noći 17. na 18.april 1992.godine bez ispaljenog metka i sa takvom preciznošću, profesionalnošću i efikasnošću kako to mogu uraditi samo izuzetno uvježbani momci.

Mora se reći i to da je zajedno sa specijalcima u ovoj akciji učestvovao i određeni broj patriota članova Teritorijalne odbrane BiH izraslih iz Patriotske lige, Zelenih beretki i običnih ljudi-patriota, te pripadnika centra službi bezbjednosti Stari grad.

- Izuzimanje materijalno-tehničkih sredstava proteklo planiranom dinamikom - rekao je Ahmed Hadžić, jedan od učesnika akcije "Pretis".

edin-smajic

Edin Smajić

- Uspjeli smo izvršiti izuzimanje oko 800 protivoklopnih sredstava "osa" i "zolja", te oko 1.300 komada minobacačkih granata ARTF 120 milimetara, čija je upotreba kasnije, spriječila ulaz neprijatelja u Sarajevo, te donijela odlučujuću prevagu u borbama za zgradu Predsjedništva RBiH, bitkama na Stupu, Azićima, spriječila prodor tenkova i drugih oklopnih vozila tenkoprohodnim pravcima i osujetila presijecanje grada na potezu Vraca-Pofalić-Vogošća. U aktivnostima koje su, po njenom okončanju, u namjeri da se izvuče što više naoružanja, provodile jedinice Teritorijalne odbrane sarajevskih općina Novi Grad, Centar i Vogošća živote su izgubili brigadni general Safet Hadžić te njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić. Dvadeset pripadnka Teritorijalne odbrane je ranjeno a devet njih zarobljeno - dodao je on.

specijalci-na-mjestu-pogibije-safeta-hadzica

- Boračka populacja danas je u vrlo nezavidnoj situaciji - istakao je Muharem Fišo.

- Pomalo smo i sami tome krivi jer smo dozvolili da nam u parlamentima o sudbini boraca odlučuju članovi "Minhenskih brigada". Oni koji ni u snu ne znaju šta borba uistinu znači. Nastojat ću da diginitet demobilisang borca dignem na nivo koji uistnu borci zaslužuju - dodao je Fišo.

muharem-fiso

Muharem Fišo

Irma Cvrk i lma Jezerak, učenice Osnovne škole "Izet Šabić" iz Hotonja, vrlo nadahnuto, pročitale su svoje literarne radove na temu akcije "Pretis". Nakon manifestacije je u Vogošći upriličeno druženje gostiju i preživjelih učesnika akcije.