BIH

Političke stranke se ne odriču utjecaja na policiju

MUP HNK Srećko Bošnjak nakon 40 godina odlazi u penziju

M. SMAJKIĆ

19.4.2015

Posljednji dan aprila označit će kraj profesionalne karijere vrsnog policijskog stručnjaka, aktuelnog portparola MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećka Bošnjaka. On će po sili zakona, nakon 40 godina radnog staža, od čega tačno 35 specijaliziranih na poslovima kriminalističke policije, otići u penziju.

Treba izdržati

Bošnjak je posljednjih 12 godina svog radnog vijeka proveo kao jedan od pionira i utemeljitelja PR djelatnosti u agencijama za provođenje zakona. Tako je sedam godina bio na čelu Foruma glasnogovornika svih agencija za provođenje zakona u BiH i u nekoliko navrata je iz novinarskih krugova dobio priznanje kao najbolji portparol u BiH.

- Imponira svakome kada ga pohvale, naročito kada se trudite da takav dojam ostavite u javnosti, da objektivno, nepristrano i uredno radite svoj posao. Međutim, vrlo često sam bio predmet napada i novinara i redakcija i pojedinih stranaka. Bilo je zahtjeva za mojom smjenom, prijetnji ubojstvom, ali sve to treba izdržati - kaže nam Bošnjak.

Nije mu, priča nam, žao što odlazi u penziju. Ipak, kaže da ga neko pita, mnoge stvari bi okrenuo naglavačke. Pogotovo proces reforme i reorganizacije policije u BiH koji je provodila međunarodna zajednica, a koji je, tvrdi, napravljen tako konfuzno da su neophodne korjenite promjene da bi sistem sigurnosti bio funkcionalan.

- To su uvjetovani modeli organizacije, koje sebične politike uvjetuju i ne žele ga promijeniti. Suština je pokoravanje policije služenju političkim strankama. Uglavnom, stranke se ne odriču utjecaja na policiju. Toga smo svjedoci i prilikom biranja Neovisnog odbora za izbor policijskog komesara, kao i prilikom izbora komesara i inauguracije drugih tijela poput prvostupanjske disciplinske komisije policijskog odbora. U tom svakom koraku politika nastoji osvojiti pozicije i tvrdoglavo ih ne dati, uvjetovati i ucjenjivati. Sve su to činjenice i dokazi da je politika duboko ugazila u policiju - podvlači Bošnjak.

Naglašava da se svakodnevno, na različite načine krši Zakon o policijskim službenicima.

- Zaista je krajnje vrijeme da se Zakon o unutarnjim poslovima, kao i o policijskim službenicima promijeni i da se pobliže odrede odgovornost, položaj, status i mnoge druge stvari koje čine karijeru jednog policijskog službenika - pojašnjava on.

Sistemska anomalija

Osvrnuvši se na ozbiljne kritike na rad pravosuđa, pogotovo u posljednje vrijeme u tužilačkim organima, Bošnjak je ustvrdio da zbog toga policija itekako snosi posljedice.

- Narodu nikada nije jasno zašto je neko ko je uhvaćen u izvršenju kaznenog djela ili sat nakon toga, gdje je uperio pištolj na ženu koja je preživjela strašne frustracije i koja je završila u bolnici, samo saslušan i pušten. Štaviše, omogući mu se da u narednom periodu ponovo vrši ta ista krivična djela. Narod onda psuje policiju i kaže: „Policija ga pustila“. A mi nismo ti koji o tome odlučuju. To je anomalija u sustavu. Na taj način javnost gubi vjeru u pravosuđe, a time i u policiju - ističe Bošnjak.

Policija je javni servis

- Savjetovao bih mojim kolegama da češće izlaze ususret zahtjevima novinara, zahtjevima javnosti. Jer novinari su glas javnosti. Ne treba im prekidati vezu, izbjegavati susrete s njima i davati netočne i konfuzne odgovore. Znači, javnost ima pravo uvida u ono što radi policija. Jer, policija je javni servis koji građani plaćaju - kaže Bošnjak.