BIH

Galijašević najavio da će istrajati u smanjivanju plaća direktorima

VLADA ZDK Donesen niz odluka s ciljem provođenja mjera uštede

A. DŽONLIĆ

19.4.2015

Vlada Zeničko-dobojskog kantona će istrajati u provođenju programa mjera štednje, koji uključuje i smanjenje plaća direktorima javnih preduzeća i ustanova te naknada u nadzornim i upravnim odborima, rekao je premijer Miralem Galijašević i naveo da je protekle sedmice on lično insistirao od ministara da ne podliježu pritiscima te da u predviđenom roku prikupe od upravnih i nadzornih odbora tražene podatke.

Devet plaća

- Kad prođe predviđeni rok od 30 dana, zatražit ću podatke i, ako se neki UO ili NO ogluše, pokrenut ćemo procedure promjena. Nemamo namjeru da bilo koga uklanjamo, ali nećemo trpjeti oglušivanje na odluke i zahtjeve za umanjenje visokih naknada - tvrdi Galijašević.

Premijer je rekao da Agencija za privatizaciju ZDK i dalje ima posla, ali sa pet-šest, a ne 16 zaposlenih, koliko trenutno ima, te će, vjerovatno, ubuduće djelovati u okviru Ministarstva privrede. Bit će naložena preraspodjela te će se učiniti sve da se zaposlenicima Agencije izmiri devet zaostalih plaća.

miralem-galijasevic555

Galijašević: Naložena preraspodjela

Vlada ZDK je protekle sedmice odobrila i upotrebu 450 hiljada KM za projekt predškolskog obrazovanja u 25 predškolskih ustanova u ZDK, koju pohađa 3.515 mališana. Također, odlučeno je i da petnaest ustanova kulture u ZDK - Bosansko narodno pozorište Zenica, muzeji u Zenici, Tešnju i Visokom te devet općinskih biblioteka na raspolaganju u 2015. imaju 3,2 miliona KM za plaće i dio materijalnih troškova za rad.

Odlukom Vlade informacija o upotrebi namjenskih sredstava za sanaciju poplavljenih u domenu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva vraćena je na doradu zbog nejasne namjene upotrebe dijela sredstava od utrošenih 2.033.000 KM.

Koncesija „Aquatermu"

Kako navodi ministar Himzo Smajić, usvojena je odluka o dodjeli koncesije na termalnu vodu „Aquaterm" u Olovu. Ugovor bi trebao biti potpisan u narednih 60 dana.

himzo-smajic555

Smajić: Koncesija na „Aquaterm" Olovu

- Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina, podrazumijeva kapacitet od 5,5 litara u sekundi, a koncesionar će potpisati s nama ugovor, kojim će platiti jednokratnu koncesiju u iznosu od 1, 5 posto vrijednosti investicije, u ovom slučaju od 37.710 KM te godišnje 1,5 posto prihoda, odnosno najmanje 25.000 KM godišnje u svakoj narednoj godini - ističe Smajić.

Raspust od 24. do 30. aprila

I ove godine osnovci i srednjoškolci u ZDK će imati mali proljetni raspust. On ove godine, kako je rekao premijer Galijašević, počinje u petak, 24. aprila, te završava u četvrtak, 30. aprila, pa će učenici nakon prvomajskih praznika na nastavu krenuti u ponedjeljak, 4. maja.