BIH

Bugojanka proglašena alpinisticom godine u BiH

Nakon osvajanja najvišeg planinskog vrha u Austriji

A. MANDŽIĆ

19.4.2015

Sarajevska škola alpinizma proglasila je najuspješnije alpiniste u 2014. godini koji su savladali neke od najtežih uspona i planinskih vrhova u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Nagrada u ženskoj kategoriji ove godine pripala je alpinistici iz Bugojna Aidi Muminović, članici PD “Koprivnica”.
         
Zahtjevan smjer

Muminović je prva žena iz naše zemlje koja je uspjela osvojiti 600 metara visok i iznimno težak smjer Palavičini na najvišem vrhu Austrije Grosglokneru, visokom 3.798 metara, čime je zaslužila priznanje najbolje alpinistice BiH u prošloj godini.

aida-muminovic-pan

Muminović u pohodu na vrh Austrije
         
- Nagrada se dodjeljuje u muškoj i ženskoj kategoriji za ljetni i zimski smjer. Za ljetni smjer nagrađene su kolege Mahir Mešić iz Jablanice i Admir Andelić iz Živinica. Oni su se uspjeli u jednom danu popeti nakon šest sati na 600 metara visoku sjevernu stijenu Cetine na Prenju. Moj rezultat je uslijedio nakon forsiranja sjeverne strane najvišeg vrha Austrije, zahtjevnog smjera. Smatrali su da ovo prvo žensko prepenjavanje iz naše zemlje treba biti nagrađeno - kaže bugojanska alpinistica.

sjeverni55

Sjeverni dio planine kojom se penjala
        
Za njen poduhvat zaslužnima smatra muža Besima Muminovića i Zorana Ćosića. Zajedno, kaže, čine ekipu koja uspješno savladava mnoge planinske vrhove i smjerove širom svijeta.  
        
Predaje engleski
     
Aida iza sebe ima dosta planinarskih i alpinističkih poduhvata, a jedan od njih je i osvajanje Anda u Peruu. Ona je i profesorica engleskog jezika u bugojanskoj Srednjoj tehničkoj školi, ali i supruga i majka dvoje djece. Sve te obaveze, kaže, ne smetaju joj da postiže sjajne alpinističke i planinarske rezultate. Uživat će i dalje u osvajanju veličanstvenih svjetskih planinskih vrhova.

Godišnjica rada škole

Inače, proglašenje najuspješnijih alpinista u organizaciji Sarajevske škole alpinizma ima dugu tradiciju. Ove godine škola obilježava 43 godine rada i za to vrijeme kroz nju je prošlo više od hiljadu alpinista. I najbolja alpinistica u Bosni i Hercegovini Aida Muminović završila je među njima.