BIH

Drago Šarenac 143 puta darovao dragocjenu tečnost

HUMANOST Darivalac rekorder iz Bileće

P. MUCOVIĆ

18.4.2015

Hercegovci su poznati kao veliki humanisti. Jedan od njih je i Drago Šarenac, dobrovoljni davalac krvi iz Bileće. Šarenac je krv darovao čak 143 puta. Ističe da je to jedan od najhumanijih gestova koje čovjek može uraditi.

Daju plazmu  

- Do sada sam 143 puta dao krv i smatram da sam rekorder u ovoj regiji, a neki daju i plazmu svakih sedam dana, a upisuje im se kao da su dali krv. Prvi put je to bilo kada sam bio na odsluženju vojnog roka 1972. godine. Kada sam se vratio kući, trebalo je nekome iz porodice pa kad sam na svojoj koži vidio koliko to znači, nastavio sam redovno darivati. Radio sam kao vozač Hitne pomoći i darivao sam krv u slučaju nekih težih povreda. Dešavalo se da dovezem pacijenta i dam mu krv - kaže Drago.

Dodaje da je već u godinama kada nije preporučljivo davati krv, ali ponekad da.

- Posljednji put sam u Nikšiću dao krv za Osmi mart, gdje imamo dobru saradnju s njihovim davaocima - navodi Drago.

Budući da je sada penzioner, Drago se posvetio radu u Aktivu dobrovoljnih davalaca u Bileći i radu s mladima.

- Vezan sam za Crveni križ i Dobrovoljne davaoce krvi. Predsjednik sam CK, Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi i  Konferencije Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi RS - ističe Drago.

Kada smo ga upitali da za kraj poruči nešto mladim ljudima i onima koji žele biti dobrovoljni davaoci krvi, Drago nam je ponovio ono što, kako kaže, ponavlja mladim ljudima u Bileći gotovo svakodnevno.

Obnova leukocita

- Mislim da je bolje da svaki čovjek da krv jednom do dva puta godišnje, jer se leukociti obnavljaju pa je zdravo davati krv - dodaje Drago.

Dva puta u 15 dana

- Dešavalo se ponekad da u 15 dana darujem krv i dva puta. Odvedem negdje neku grupu da daruje krv, pa ako ne dam i ja, svašta pričaju. Medicina kaže četiri puta maksimalno u godini. Sada ne mora značiti da to baš mora biti tri mjeseca razmaka da bi se to moglo desiti. Nekad sam i prešutio jer, ako pokažeš knjižicu, nema šanse da ćeš darovati krv - kaže Šarenac.