BIH

Humanitarci "Proplana" iz Holandije i MFS-Emmausa ljudima vratili vjeru u život

Reporter "Dnevnog avaza" u ulici Donja Mahala u Bosanskom Šamcu

H. ČALIĆ

18.4.2015

Reporter "Dnevnog avaza" posjetio je stanare ulice Donja Mahala u Bosanskom Šamcu. Ulica osuđena na kataklizme, smještena je tik uz savski nasip, a sredinom maja prošle godine potopila ju je rijeka Bosna. Tokom ljeta 2014., zahvaljujući Međunarodnom forumu solidarnosti (MFS) - Emmaus iz Doboj Istoka, u Donju Mahalu je stigao humanitarac Vilem Pronk iz holandske humanitarne fondacije "Proplana". Stigli su u blato, mem, ruševine, zajedno holandski i bh. građevinci.

alzirac

Kolektivni centar "Alžirac" prije obnove

Obnovljen "Alžirac"

Za tri mjeseca Donja Mahala se nije mogla prepoznati. Od 145.000 uloženih maraka, uz nesebičan rad i trud, Bego Kapetanović i Mevlida Ibrahimagić dobili su nove kuće, ostalih četrnaest stanara iz ulice i šest porodica u kolektivnom smještaju "Alžirac" dobili su obnovoljene stanove za život dostojan čovjeka. Uđe u ovu ulicu malo vedrine.

Na dan podjele ključeva, Zlatan (47) i Sandra (23) Huseljić, 6. januara, su dobili i prinovu, sina Aldina. Istina, stan je malen, ali njima drag. Doduše, Zlatan nema posla, živi od sakupljanja i prodaje starog željeza.

vugdalici

Ahmet i Zlata Vugdalić na savskom nasipu ispred obnovljene kuće

- Ne znam što se ova zgrada zove "Alžirac", ali znam da je prije poplava bila najgora zgrada na Balkanu. Ona je bila zgrada strave i užasa, nikome nije pripadala, niko je nije popravljao. Ona je bila ruglo Bosanskog Šamaca, a danas je pogledajte. Hvala Holanđanima, hvala MFS - Emmausu, dali su nam i namještaj, zgradu "utoplili" pa su dovoljne dvije vatre i soba topla - kaže Zlatan.

Na samom savskom nasipu drva sijeku bolesni Ahmet (60) i Zlata (56) Vugdalić, do njih obnovljena kuća na isti način, od istih ljudi. Ahmet je obolio od najteže bolseti, ali se nada da će se izvući. Zlata kaže da su svoj dom tri puta obnavaljali i više snage nemaju.

Nemaju živaca

- Prvi put prije 50 godina, kuću smo gradili nanovo, drugi put je obnavljali poslije rata, kada je bila potpuno devastirana, i evo sada poslije poplave. Nema se više živaca ni sabura. Mi i dalje živimo u strahu, sa nasipa gledam dvije rijeke, Savu koja nas nikada nije poplavila i Bosnu koja nas je iznenadila. To je naš usud, rijeke su nas opasale - rekla je Zlata.

Neženja Bego

nezenja

Neženja Kapetanović: U ribe će ići, ali se ženiti neće

Na broju tri u ulici Donja Mahala je nova kuća vječitog neženje Bege Kapetanovića, penzionera sa 320 maraka penzije. Nov krov, lijep namještaj, sve pod konac. Kaže kako mu je sada duša na mjestu. Uselio se Bego u novu kuću, do groba će pamtiti imena Vilema Pronka iz "Proplana", koordinatoricu MFS - Emmausa Lejlu Mešić-Smajić koji su došli baš njima, u ulicu Donja Mahala i učinili ih koliko-toliko sretnim.