BIH

Bajrović: Čelnik HDZ-a laže!

Reakcija ministra energije iz DF-a

Autor:M. Sm. - A. Du.

18.4.2015

Između partnera na vlasti u Federaciji, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Demokratske fronte, jučer su se ponovo javile žestoke varnice, koje će, kako je jučer rečeno, ugroziti funkcioniranje vlasti. Akteri novog sukoba su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i federalni ministar energije Reuf Bajrović, član Predsjedništva DF-a.

Predsjedništvo HDZ-a BiH jučer je zvanično saopćilo da je Bajrović na sastancima nedavno održanim u javnim preduzećima "Elektroprivreda HZHB" i "Aluminij" Mostar zatražio da budu uklonjena "sva obilježja hrvatskog naroda". Ovo su opisali kao "incident koji vrijeđa nacionalno, vjersko i ljudsko dostojanstvo hrvatskog naroda".

Prozvani Bajrović, međutim, rekao je za naš list, a nakon što je stigla izjava iz HDZ-a, da je to "potpuno izmišljena priča, koja liči na kampanju".

- Dragan Čović laže! Ovo što mi se spočitava uopće se nije desilo. Prilikom moje posjete tom preduzeću niko nije obraćao pažnju ni na kakva obilježja. Ovo je izmišljeni incident kojim on hoće da skrene pažnju s činjenice da mi želimo da depolitiziramo preduzeća, uključujući i to o kojem pričamo - kazao je Bajrović.

Također, Bajrović je poručio da se sve ovo dešava "jer mi nećemo da pričamo o raspodjeli bilo čega".

- Ne mogu više političke partije kontrolirati javne firme - kazao je on.

I ranije je bilo varnica između ove dvije stranke, koje zajedno sa SDA čine vlast u FBiH i okosnicu vlasti u državi.

Mnogi visokopozicionirani članovi SDA jučer se nisu javljali na naše pozive kako bi dali svoj stav o varnicama između njihovih partnera te prijetnjama pucanja koalicije. Generalni sekretar SDA Amir Zukić, koji se jedini na mobitel javio, tek nam je kratko poručio da o svemu ovome nema komentara.