BIH

ISTRAŽUJEMO Karić i Grabovica ostaju do septembra

Dok tinja sukob koalicionih partnera u Federaciji zbog podjele direktorskih pozicija

Autor:M. AŠČIĆ

18.4.2015

I dok tinja sukob koalicionih partnera u Federaciji zbog podjele direktorskih pozicija u javnim kompanijama, poput "BH Telecoma", "BH Pošte", "HT Eroneta", "Elektroprivrede BiH"..., istražili smo kojim direktorima i kada istječu mandati.

Jačina koalicije

Podsjećamo, u HDZ-u BiH insistiraju na sječi direktora u Federaciji BiH, a riječ je o zahtjevu koji je najavljen koalicionim partnerima SDA i DF-u još prije formiranja vlasti. Ova tačka dnevnog reda trebala je biti uvrštena još na prvoj sjednici Vlade Federacije u Sarajevu, ali je skinuta na prijedlog ministara iz DF-a.

Iz ove stranke su izričiti, a što je nedavno potvrdio za "Dnevni avaz" i Reuf Bajrović, novoizabrani ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, da DF neće tražiti smjenu direktora u državnim firmama dok im ne isteknu mandati. Pozivajući se na zakon, iz DF-a tvrde da će tek nakon isteka mandata biti raspisani konkursi za direktore svih državnih kompanija.

cengic-enes-energoinvest

Čengić: Imenovan 10. novembra 2011 

Na čiju će stranu stati, još se nisu izjasnili u SDA koja, osim v. d. direktora "BH Telecoma", svog generalnog direktora ima još samo u "BH Pošti". No, bitka za direktorske pozicije pokazat će ustvari, kako vjeruju brojni analitičari, koliko je jaka nova koalicija u BiH, jer se već danima lome koplja kome će pripasti koja državna firma.

Riječ je o direktorima u firmama poput "Autocesta FBiH", "Elektroprivrede BiH", “BH Pošte”, "BH Telecoma", "HT Eroneta", “Željeznica FBiH”, "Energoinvesta", "BH-Gasa", Naftnih terminala FBiH Ploče, “BH Airlinesa”, Međunarodnog aerodroma Sarajevo...  

mujo-butkovic

Butković: Na čelu "BH Pošte” do decembra 

Tako Elvedinu Grabovici (SDP), direktoru "Elektroprivrede BiH", i Ensadu Kariću (SDP), direktoru "Autocesta FBiH", mandati istječu tek u septembru ove godine. Oni su na v. d. pozicije imenovani 23. maja 2011. godine, ali su nakon konkursa potvrđeni tek u septembru iste godine. Enesu Čengiću, direktoru "Energoinvesta", mandat istječe 10. novembra, a Muji Butkoviću, direktoru "BH Pošte", sredinom decembra ove godine.

Vršioci dužnosti

Za vršioca dužnosti direktora "BH Telecoma" imenovan je krajem prošle godine Mirsad Zaimović (SDA), no već je raspisan konkurs za izbor i imenovanje novog direktora. Ivici Veličanu (SDP), direktoru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, četverogodišnji mandat istječe tek krajem godine, Amiru Jažiću (SDP), koji nikada nije ni potvrđen za direktora firme, mandat važi do juna 2016. godine.

Nijaz Puzić, generalni direktor "Željeznica FBiH", na ovu poziciju imenovan je početkom prošle godine, a nakon što je Vlada FBiH smijenila Nedžada Osmanagića. Njemu mandat istječe tek u februaru 2018. godine kao i Mirzi Sendijareviću, direktoru "BH-Gasa", koji je nakon smjene Adnana Krese imenovan za direktora krajem 2013. Stipu Prlića, čelnika “HT Eroneta”, za v. d. direktora Vlada FBiH imenovala je početkom ove godine.

Kome su na državnom nivou istekli mandati?

Kada su u pitanju državne agencije, mandati su istekli za čak 12 direktora. To su:
 

  • Neven Akšamija, Agencija za državnu službu
  •  Nevenka Savić, Direkcija za evropske integracije
  • Monika Mijić, agent BiH pred Sudom u Strazburu
  • Siniša Macan, Agencija za identifikacione dokumente (IDDEEA)
  • Mlađen Božović, Fond za povratak
  • Zdenko Milinović, Agencija za statistiku
  •  Lenka Kozić, Agencija za nadzor nad tržištem
  •  Žarko Petrović, Institut za akreditiranje BiH
  •  Jelica Grujić, FIPA
  • Sejad Mačkić, Agencija za sigurnost hrane
  •  Semiha Borovac, koordinator za reformu javne uprave (imenovana za državnu ministricu)
  •  Nataša Grubiša, Agencija za lijekove BiH