BIH

Pendeš: Put BiH je put ka NATO-u

Nova ministrica odbrane BiH za "Avaz"

M. AŠČIĆ

18.4.2015

Marina Pendeš (HDZ BiH), nova ministrica odbrane BiH, u razgovoru za “Dnevni avaz” smatra kako su se formiranjem novog saziva Vijeća ministara BiH stekli uvjeti da se pitanju uknjižbe vojne imovine pristupi energičnije, a sve u cilju konačnog aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

Političko pitanje

Ona je podsjetila da je našoj državi još 2010. godine u Talinu uvjetno dodijeljen MAP, ali da je uvjet koji je tada postavljen bio uknjižba 63 perspektivne vojne lokacije. No, zbog nepostojanja konsenzusa među političkim predstavnicima u BiH vezanim uz knjiženje državne i vojne imovine, taj uvjet nije ni do danas ispunjen.

- Uvjerena sam da puno toga možemo uraditi do septembra ove godine i aktivirati naš godišnji program MAP u NATO-u, iz jednostavnog razloga što i Ministarstvo vanjskih poslova BiH ima dovoljno argumenata koji će, sigurno, pomoći da ambasadori NATO zemalja donesu takvu odluku za BiH - rekla je Pendeš, podsjetivši da neke druge države koje su već članice NATO-a nemaju u potpunosti uknjiženu nepokretnu perspektivnu imovinu na ministarstva odnosno na njihove države, poput Hrvatske, a primljene su u NATO.

Pendeš je potcrtala da je pitanje uknjižbe vojne imovine pretvoreno iz jednog čisto tehničkog u političko pitanje.

- I zbog toga imamo određene probleme na tom polju, ali ja sam uvjerena da ćemo ih prevazići u vremenu koje je pred nama. Već nekoliko puta sam govorila kako NATO za BiH nije daleko i nije nedostižan. Svima nama u BiH treba biti u interesu da uredimo državu po uzoru na ostale države zapadne Evrope - istakla je Pendeš.

Viškovi naoružanja

Ona je naglasila da je naša zemlja i dalje suočena s problemom viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, a radi se o brojci od oko 16.000 tona viškova oružja te 40.000 komada naoružanja unutar BiH.

- Ovaj problem ne opterećuje samo BiH, s njim se suočavaju i druge zemlje jugoistočne Evrope. Možda određeni dio možemo prodati pogotovo na temelju sporazuma koje je potpisalo Vijeće ministara BiH s entitetskim vladama kojim se to omogućava. Jedna od mojih zadaća, zajedno s kolegama zamjenicima, svakako će biti i intenziviranje pitanja prodaje viškova naoružanja - rekla je Pendeš.

 Već donirali 500 tona municije Iraku

U cijelom procesu prodaje viška naoružanja ne smiju se napraviti propusti koji bi BiH mogli koštati u smislu da to naoružanje ili municija završe negdje drugdje.

 - Izuzev prodaje i uništavanja, jedan od način za rješavanje viškova naoružanja su i donacije, te je tako BiH donirala oko 500 tona svojih viškova naoružanja Vladi Iraka za borbu protiv Islamske države, a Sjedinjene Američke Države samo su posrednik pri transferiranju doniranih sredstava - istakla je Pendeš.