REGION

ZAGREB Predstavljen "Tuđmanov arhiv"

Svečano predstavljeni u dvorani crkve Sveta Mati Slobode

Fena

18.4.2015

Objedinjena korespodencija prvog hrvatskog predsjednika u šest svezaka "Tuđmanov arhiv" te zbirka dokumenata "HDZ od osnutka do Prvog općeg sabora" u petak navečer su, u organizaciji zagrebačkog HDZ-a, svečano predstavljeni u dvorani crkve Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

"Tuđmanov arhiv" je zbirka od šest svezaka u kojoj je na 3604 stranice objedinjena korespodencija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana od 1990. do 1999. godine.

- Riječ je o građi od 1397 objedinjenih dokumenata koji su nezaobilazno štivo za razumijevanje suvremene hrvatske historije. Nakon ovoga shvatit ćete zašto je Tuđman znao ponuditi realan program u složenim međunarodnim i političkim okolnostima - poručio je predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač.

Uloga prvog hrvatskog predsjednika

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Andrija Mikulić kazao je kako je "Tuđmanov arhiv" nastao iz želje da se jednom zauvijek rasvijetli uloga prvog hrvatskog predsjednika.

- Izlaskom ovih knjiga detuđmanizacija u Hrvatskoj konačno je završila - zaključio je Kovač. Kada pogledate te dokumente, poručio je, vidjet ćete zbog čega je Tuđman govorio zašto je HDZ sredstvo kako bi ostvarili slobodnu neovisnu hrvatsku državu.

Ove knjige dolaze prekasno, ocijenio je njihov urednik Miroslav Tuđman, dodavši kako, da su se pojavile prije 15 godina, politike detuđmanizacije ne bi bilo.

- Ovo su dokumenti o tome kako je stvarana, čime se vodila i čemu je težila hrvatska politika - naglasio je Tuđman.

"HDZ od osnivanja do Prvog općeg sabora" zbirka je dokumenta koji govore o ideji, osnivanju i historije stranke.

Tuđmanova supruga Ankica, kako je rečeno, sakupila je je sve dokumente, zabilješke i fotografije, a njih je potom uobličio Dinko Čutura.

Recenzent knjiga Zdravko Tomac osvrnuo se u toj prigodi i na aktualnu hrvatsku politiku.

Ustaše i ustaški pokret

- "Za Dom spremni" i prije i poslije ustaša bio je hrvatski pozdrav. I niko nema pravo da kaže da je Domovinski rat bio ustaški pokret. Nećemo dozvoliti onim malobrojnim koji bi htjeli da u Bleiburgu taj pokret vežu za ustaše i ustaški pokret. Ne trebaju nam ni "U" ni zvijezda petokraka kao simboli moderne Hrvatske, već nam treba Hrvatska kakvu je želio Franjo Tuđman, temeljena na vrednotama Domovinskog rata, a koju sada gradi Kolinda Grabar-Kitarović, koja ide u Sloveniju i Austriju, a ne u Beograd -rekao je Tomac.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, nastavio je Tomac, danas predsjednici države Kolindi Grabar-Kitarović baca klipove pod noge.

- Kandidira se za glavnu tajnicu UN-a, a bila je proteza Carle del Ponte i optuživala Tuđmana, govorila i pisala kako nema Domovinskog rata već prljavi rat radi komadanja BiH. Ona je kontinuirano radila i radi protiv Hrvatske, a sada za nagradu želi predstavljati Hrvatsku - rekao je Tomac.

Aktualnoj je predsjednici poručio kako će "sve će pasti u vodu ako popusti toj neprijateljici hrvatskog naroda", dok je Srbiji poručio da ako ih ne prestanu optuživati kako su ustaše nikada neće postati članovi EU.

- Ove knjige su upravo stoga važne jer prestavljaju istinu o Tuđmanu koja ruši sve optužbe protiv njega - zaključio je Tomac svoje izlaganje.

Uoči svečane promocije u crkvi Sveta Mati Slobode služena je misa za hrvatskog branitelja Veljka Marića koji se već više od pet godina nalazi u zatvoru u Srbiji.