GLOBUS

Obama i kralj Salman razgovarali o Jemenu

Telefonska diplomatija

Onasa

18.4.2015

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je jučer telefonski sa saudijskim kraljem Salmanom o najnovijem razvoju događaja u Jemenu, saopćila je Bijela kuća.

U saopćenju se navodi da su se Obama i kralj Salman saglasili o potrebi postizanja političkog rješenja pregovorima kako bi se ostvarila trajna stabilnost u Jemenu, u kojemu se pobunjeni šijitski Huti bore protiv pristaša predsjednika Abda Raba Mansura.

Obama je također istakao američku privrženost sigurnosti Saudijske Arabije, dodaje Bijela kuća u saopćenju.  

U međuvremenu je Iran Ujedinjenim narodima predložio plan u četiri tačke za Jemen, u kojemu su pobunjenici koji uživaju potporu Irana već tri sedmice mete vazdušnih udara koje predvodi Saudijska Arabija.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif poslao je pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu u kojem se poziva na trenutačan prekid vatre i okončanje svih vazdušnih napada stranih snaga, osiguravanje
humanitarne pomoći, obnovu sveobuhvatnog nacionalnog dijaloga i "uspostavu vlade nacionalnog jedinstva na širokoj osnovi".

Zapadni diplomati i oni iz arapskih zemalja nisu pokazali velik interes za iranski plan ističući da Iran ne smatraju neutralnim mirovnim pregovaračem u Jemenu.

Američki dužnosnici potvrdili su da su dobili pismo i zahtjev Irana da ga se podijeli 15-očlanom Vijeću sigurnosti.

Za sada nije jasno što će oni napraviti s prijedlogom.  

Ban Ki-moon je u četvrtak pozvao na trenutačnu obustavu vatre od "svih strana" u Jemenu, po prvi put otkako je krenula kampanja zračnih udara predvođenih Saudijskom Arabijom.

On je kazao da je ta najsiromašnija zemlja na Bliskom istoku već bila u krizi i prije izbijanja posljednjih sukoba, a humanitarno stanje, pogotovo kada je riječ o hrani, gore je nego u najsiromašnijim dijelovima Afrike

Prema njegovim riječima, najnoviji sukobi samo su još dodatno pogoršali te probleme.

Od oko 7,5 miliona stanovnika zemlje, oko 150.000 ljudi je raseljeno, 50 posto više od prijašnje UN-ove procjene, saopćila je UN-ova humanitarna agencija OCHA pozivajući se na lokalne izvore.

Agencija navodi da su zdravstvene ustanove izvijestile o 767 mrtvih u razdoblju od 19. marta do 13. aprila, ali da je broj mrtvih sigurno veći