BIH

Neki tužioci blate cijelo pravosuđe

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTVBiH

Razgovarala: Amela LONČARIĆ

18.4.2015

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća(VSTV) BiH Ružica Jukić vrlo otvoreno i bez zadrške je govorila na sjednici ove institucije održanoj 15. i 16. aprila o problemima koji opterećuju rad bh. pravosuđa. Bila je to prva sjednica otvorena za javnost, a u intervjuu za "Dnevni avaz" dodatno je pojasnila neke stavove. Prema njenim riječima, neki tužioci blate cijelo pravosuđe, iako ih, kako kaže, nema mnogo.

Naglasak je stavila na činjenicu da je VSTV zakonski ograničen do te mjere da ne može znati svaki detalj, to jest šta rade tužioci i sudije, da nema ovlasti da pokreće disciplinske postupke i da to jedino može uraditi disciplinski tužilac, koji uživa široku autonomiju.     

- Šta god bismo mi primijetili, možemo se samo obratiti, kao i ostali građani, disciplinskom tužitelju i sve ostaje na tome. U tom smislu, ruke su nam vezane - kaže ona.

Svi detalji

U posljednje vrijeme svjedoci smo spektakularnih hapšenja često bez pravog epiloga. Govori se i o montiranim procesima. I bh. parlamentarci pitali su Vas na sjednici hoće li neko za to odgovarati. Kako sve to komentirate?

- VSTV samo može davati saopćenja kada osjeti da neko vrši pritisak na pravosuđe, ali svi putevi vode do disciplinskog tužitelja. Vidjeli ste, kada je VSTV išlo sa saopćenjem u slučaju hapšenja sutkinje "Miletić", i to je dočekano na nož. Ja sam bila i tada protiv da se ide sa saopćenjem, jer ne znamo podmeće li neko ili ne podmeće, a disciplinski tužitelj nadležan je za takve stvari. Može se hapsiti, ali bez medija. Ko je pozvao medije, mi ne znamo. Neki kažu da je policija, neki da je Tužiteljstvo. To još nije ispitano.

Zatražili ste na sjednici VSTV-a informaciju zašto je državni tužilac Dubravko Čampara poslao policiju u "Dnevni avaz" da uzme novinski tekst. Jeste li zadovoljni odgovorom glavnog disciplinskog tužioca Arbena Murtezića?

- On je rekao da je vama odgovorio da je nešto poduzeo u tom smislu. Ja ću tražiti i dalje šta se desilo s tim slučajem i da vidim o čemu se radi. Mi smo u mogućnosti samo da tražimo informaciju i ništa drugo. Disciplinski tužitelj ocijenjen je naročito uspješno. Zašto? Zato što je, statistički gledano, uradio dovoljno predmeta da ga morate tako ocijeniti. Ali, mi ne možemo ulaziti u sadržinu tih predmeta. Propust je napravljen u zakonu što nije predvidio da na odluke disciplinskog tužitelja, koji odbacuje prijavu, strana može uložiti žalbu Vijeću ili nekome drugom. Čim u zakonu nema mogućnosti žalbe, može doći do zloupotreba. Ne tvrdim da ima zloupotreba, ali je čudno ponašanje nekih nositelja pravosudnih funkcija.

 Dolazak policije u redakciju "Avaza" ocijenjen je kao pokušaj zastrašivanja novinara. Kako Vi to komentirate?

- Mi ne znamo je li ranije traženo pisanim putem da se dostave članci ili je odmah upućena policija. Znamo samo ono što ste napisali u novini i to je bilo frapantno, da se od građana ili pravnih lica traže takve informacije putem policije. Vi ste napisali da su to uradili na grub način i mi tražimo da se ispita je li trebala takva mjera ako ste prije surađivali, a pogotovo ako vi to nemate kod sebe, nego ste morali tražiti od nekog drugog. Osobno smatram da je to neprimjereno, ali ne znam šta je bilo prije toga.

Novac i tužioci

U fokusu pravosuđa je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali rezultati su slabi. Je li problem u kvalitetu tužilaca, finansiranju institucija...

- Ja sam kritizirala glavne tužitelje što su blagi prema nekim tužiteljima koji ne rade, nemaju normu, a nemaju opravdanje zašto je nemaju. Nema takvih mnogo, ali koliko god ih ima, oni blate cijelo pravosuđe. Glavni tužitelji obično idu linijom nezamjeranja i neće da ih prijave disciplinskom tužitelju. Kada je u pitanju organizirani kriminal, ne radi se o nekvalitetu tužitelja, nego je problem u finansiranju.

Ne treba ucjenjivati političare

Kako izaći iz situacije u kojoj je blokirana isplata plaća sudijama i tužiocima koji rade na predmetima ratnih zločina, jer nije usvojena Strategija za reformu sektora pravde u BiH (SRSP) od 2014. do 2018. godine?

- Evropska unija nije trebala ucjenjivati političare RS na ovakav način da se uskrati isplaćivanje plaća tužiteljima i sudijama. Na ovakav način opstruira se i rad sudova i tužiteljstava. Trebali su naći drugi način da uvjere političare iz RS.