BIH

Bosanski vlak bez voznog reda

Osvrt s američke verande

Erol AVDOVIĆ

18.4.2015

Najava Mladena Ivanića da će Bosna i Hercegovina sačekati Srbiju da uđe u NATO, pa će, onda, i Bosna u zapadnu vojnu alijansu, izgleda kao zvižduk konduktera koji putnicima signalizira da mirno nastave čekati voz za more! Iako taj voz, tek može bit’ dođe, ako iz Beograda, ili iz daleke Moskve, uopće pođe!

Šalu na stranu! Za BiH je članstvo u NATO-u sada važnije od onog u EU, jer je izglednije i vremenski bliže. A i Ivanić, evo, sve to pomjera unazad, vraćajući BiH na početnu stanicu - odakle krene pa se vraća taj bosanski vlak bez voznog reda.

Beogradski konsenzus

Ivanićeva deklarativna (o)pozicija o BiH u NATO-u i samo preko “mrtve” Srbije mnogo je opasnija od najnovijeg Dodikovog pucnja u prazno; rezolucije SNSD-a o “samostalnosti” RS. I od odluke Narodne skupštine RS o nepoštivanju Ustava BiH - o praznicima u manjem bh. entitetu!

Ivanić je političar koji pažljivo osluškuje šta se na međunarodnoj sceni zbiva i kako (će) međunarodna zajednica (da) reagira na to razgolićeno bosansko stanje. Ne govori on bez veze!

Kada sam onomad o tome mijenjao misli s jednim američkim diplomatom iz Klintonove ere, odličnim poznavaocem Balkana, rekao mi je da to uvjetovanje bh. članstva u NATO-u direktno i apsolutno “narušava bosanski (državni) suverenitet”. Amerikancima to i dalje mnogo smeta!

dodik-i-ivanic

Zašto je Ivanić “odjednom” prihvatio Dodikov “narativ” 

Naravno, znamo da Ivanić taj stav nije iznio bez nacionalnog konsenzusa po koji je već išao u Beograd!

Zato sam pitao svog sagovornika šta bi oko tog produženog, javnog ili potajnog miješanja Srbije u bosanske poslove mogao učiniti potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden), jer njemu, krajem maja, na noge, dolazi premjer Srbije Aleksandar Vučić.

- Najradije bih vidio potpredsjednika da kaže Vučiću kako mi (SAD) respektiramo pravo Srbije da oko NATO-a sama donese svoju odluku, ali i da od Srbije očekujemo isto, da poštuje pravo BiH na vlastitu odluku o tome - napisao mi je ovaj američki profesor i diplomata.

Pa zašto je onda Ivanić “odjednom” prihvatio Dodikov “narativ”?! Zašto je napravio “lapsus”, o čemu će, vjerovatno, u Vašingtonu razgovarati Bajden i Vučić, pripisujući to, možda, opet onom “starom” Beogradu!

Sarajevska šutnja

Postoji samo jedno objašnjenje: Ivanić računa da niko od aktuelnih vlastodržaca u BiH neće pravovremeno i adekvatno reagirati.

I da će međunarodna zajednica opet inertno kriviti cijelu Bosnu; da je traljava, jer BiH još nije uknjižila šezdesetak perspektivnih vojnih nekretnina u državni katastar. Iako svi znaju da je to možda novi ustupak Putinovoj Rusiji na Balkanu.

Žalosno, druga dvojica članova Predsjedništva, BiH Dragan Čović (HDZ BiH) i Bakir Izetbegović (SDA), skoro da šute na ovo Ivanićevo talačko držanje zajedničke države u samo jednoj šaci. Ispada (?!) da su i njih dvojica samo deklarativno za NATO, ali da inicijativu oko toga prepuštaju Beogradu i Moskvi.

Čelniku HDZ-a i zamjeniku predsjednika SDA važnija je raspodjela ministarskih fotelja u nekom hercegovačkom kantonu nego, uz dodatni trud, izgledno članstvo zemlje u najvažnijem vojnom, ali i investicionom zapadnom savezu.

Ovdje opet treba ponoviti kako su državnici oni koji misle na buduće generacije, a političari oni koji samo misle kako da dobiju izbore. U bosanskom slučaju - i da podijele funkcije!

I kako se međunarodna zajednica evo već dvadeset godina suočava s takvim liderskim prosjekom u BiH, nije ni čudo da Bosnu žrtvuje za “više ciljeve”, ili je ostavlja nakon drugih prioriteta; iza Srbije skoro stalno, a i iza Kosova sve češće.

Pogubno je Ivanićevo sljedbeništvo Beograda, i ponižavajuće za napaćeno Sarajevo ništa manje. Ali, to je i odraz jedne žestoko pogrešne balkanske paradigme. Prema njoj, svi pravoslavci, osim nacionalni, “moraju” biti i politički Srbi!?

U toj prokletoj balkanskoj grešci učestvuju, nažalost, i drugi! Tu je i uvjerenje da svi katolici u našem okruženju mogu “jedino” biti Hrvati! I, na koncu, da svi Bošnjaci trebaju biti muslimani!? A to je tragično pogrešno do mjere u kojoj je Ratko Mladić (bio) uvjeren da su bosanski muslimani Turci, kojima se on, u ime svih Srba, sveti!?

No, evo prilike da Bošnjaci “svoje” bošnjaštvo prvi otvore za sve Bosance, bez obzira jesu li to hrišćani ili neki drugi. Prije ili kasnije, to će izgledati manje naivno ili utopistički od istinski opasnog poistovjećivanja vjere s nacijom. Pored onih koji još nisu shvatili da Bošnjak znači samo Bosanac, previše je i onih koji “u ime pravoslavlja” brane ruske energetske ili druge geostrateške interese nauštrb dobrih komšijskih odnosa na Balkanu. Grijeh je to, grehota i šteta - u isto vrijeme!