BIH

Otkrivena grobnica s kostima 45 pripadnika Petog korpusa te majke s dvoje djece?

"Avaz" saznaje Počela potraga za ostacima Abdićevih žrtava na Petrovoj gori

S. DEGIRMENDŽIĆ

18.4.2015

Prva ispitivanja provedena jučer na lokalitetu Petrova gora u Hrvatskoj potvrdila su postojanje masovne grobnica, saznaje „Dnevni avaz". Pretpostavlja se da grobnica krije posmrtne ostatke 45 pripadnika Petog korpusa Armije RBiH te troje civila, i to majke s dvoje djece, zarobljenih i ubijenih na tom području koje su u vrijeme agresije na BiH i dio Hrvatske zajedno s četnicima kontrolirale paravojne snage koje je formirao ratni zločinac Fikret Abdić.

Duboko pod zemljom

Saznajemo da je jučer specijalna mašina koju je Komisija upotrijebila tokom ispitivanja, prema preliminarnim rezultatima, pokazala da su žrtve ukopane na dubini od 2,5 metara. Ivan Grujić, predsjednik Komisije za zatvorene i nestale osobe Hrvatske, potvrdio je jučer za „Avaz" da je komisija na čijem je čelu počela radarska, geološka i druga ispitivanja. No, kazao je da ne može govoriti o rezultatima prvih nalaza dok ispitivanja ne budu okončana.

- U ovom trenutku zaista ne mogu reći do kakvih smo saznanja došli i jesu li sumnje da ovo područje krije masovnu grobnicu opravdane. To ćemo znati kada obavimo sva istraživanja. Temeljem toga nastavit ćemo naše aktivnosti u ovom mjesecu - kaže Grujić.

Kako saznajemo, jučer je s članovima hrvatske komisije bio i bivši pripadnik Abdićeve paravojske koji je ukopavao ubijene i koji je, ustvari, zbog grižnje savjesti i otkrio lokalitet grobnice.

Ključni svjedok

U razgovoru s izvorom „Avaza" bliskom toj osobi saznali smo da je ključni svjedok i sam trebao biti likvidiran nakon što je ukopao žrtve.

 - Njega su, kada je završio ukopavanje žrtava, htjeli ubiti i on je tada ranjen, ali nekako je preživio i uspio prebjeći u Hrvatsku. Posljednjih godina proganjale su ga slike ubijenih i on je prijavio nekim udruženjima svoja saznanja - govori naš sagovornik.

Svjedok je saznanja prenio Udruženju logoraša u Velikoj Kladuši, koje je o tome obavijestilo nadležne organe u BiH, međutim, oni godinama nisu učinili ništa da se ovi navodi provjere. Vapajima da im neko pomogne odazvala se Komisija za zatočene i nestale Hrvatske, s pukovnikom Ivanom Grujićem na čelu, koja će, ako i dođe do ekshumacije, kako je potvrdio Grujić, snositi sve troškove.

Ubijali s Legijom

Žrtve za koje se sumnja da ih krije masovna grobnica u Petrovoj gori bile su 1995. zatočenici Abdićevog logora Ponikve. Glavni izvršioci Abdićeve politike u logoru, saznaje „Avaz", bili su Azem Šehić, Bajro Muhić i Jasmin Mekanović.

Niko od njih nije odgovarao za zločine i svi žive van BiH. Zajedno s abdićevcima u to vrijeme zločine su činile i srpske snage predvođene Miloradom Ulemekom Legijom, zlikovcem koji u Srbiji služi kaznu, ali ne zbog zločina u BiH, nego ubistva Zorana Đinđića, bivšeg srbijanskog premijera.