SARAJEVO

Policija počela kažnjavati motocikliste koji prave buku

Saobraćajci pojačali kontrole zbog jurnjave gradom

A. JAMAKOVIĆ

18.4.2015

Pripadnici Jedinice za saobraćaj MUP-a KS pojačali su kontrolu motociklista da bi se spriječila jurnjava kroz grad i smanjio broj saobraćajnih nesreća. Prema riječima zamjenika komandira Jedinice Elvedina Muratspahića, gradom svakodnevno patroliraju policajci motociklisti.

Tehnička ispravnost

Kako je pojasnio Muratspahić, iako su prethodnih godina akciju počinjali 1. maja, zbog ljepšeg vremena ove godine s kontrolama su krenuli ranije.
 
- Za sada je poseban akcent stavljen na to jesu li motocikli registrirani i tehnički ispravni te ima li vozač položen vozački ispit, odnosno nosi li kacigu. Posebno vodimo računa o tome da li motociklisti, ali i drugi učesnici u saobraćaju narušavaju javni red i mir prekomjernom bukom, za što su kazne od 400 do 1.000 maraka - rekao nam je Muratspahić.

elvedin-muratspahic-vg

Muratspahić: Manje prekršaja

Za motocikliste bez kacige kazna je 50 maraka, dok je za ostale prekršaje ista kao i za vozače četverotočkaša. Iz Jedinice napominju da je, prema statistikama, znatno manje neodgovornih vozača koji jure gradom.

Vozači skutera

- Prije šest ili sedam godina veoma mali broj vozača nosio je kacigu, ali se to radom policije promijenilo. Međutim, na tome nećemo stati. Otad je i mnogo manje vozača skutera koji ne poštuju propise. Sporijoj vožnji kroz grad doprinijeli su i radari jer je na raskrsnicama gdje su postavljeni značajno smanjen broj saobraćajnih prekršaja - dodao je Muratspahić.
 

  • 400 do 1.000 KM kazna za narušavanje javnog reda i mira bukom
  • 50 maraka plaćaju motociklisti bez kacige