KOLUMNE

Ručak za mravojeda

Komentar dana

Hajrudin PROLIĆ

17.4.2015

Mravojed ne može da žvače. Jednostavno, strpa mrave u usta i odmah proguta, a da bi ih uspješno zdrobio u vlastitoj unutrašnjosti, nerijetko mora progutati nekoliko kamenčića koji obave taj dio posla. Jedenje mrava veoma voli, uživa u tome, a gutanje kamenčića predstavlja onaj neprijatni, ali neophodni dio posla. 

Zamislite sada da je novi sastav Vlade Federacije BiH mravojed. Javna preduzeća i ostale beneficije su mravi. I neki članovi voljeli bi jesti te mrave. Ali bi rado izbjegli neprijatni segment s kamenčićima. 

Do sada Vlada FBiH nije ništa učinila na ispunjenju predizbornih obećanja o realizaciji planova za ekonomski napredak. Nisu ni imali vremena, neko bi rekao. Federalni premijer Fadil Novalić, međutim, nije dugo čekao da predloži povećanje poreza na plaće, sa 10 na 17 posto. 

Novalić i ekipa koja je "marljivo i predano" radila na ovom prijedlogu očito nisu željeli previše razbijati glavu kompliciranim ekonomskim jednačinama, već su, jednostavno, podvukli crtu i zaključili - ogulit ćemo građane i tako nastaviti krpiti rupe u budžetu. Da, istom onom budžetu iz kojeg članovi Vlade crpe masne plaće i razne naknade.

Najgore je što se narod već nagutao kamenja, želudac običnih građana više ne može izdržati. I član Predsjedništva BiH, lider HDZ-a BiH Dragan Čović, poručio je da povećanje nameta nije dobra ideja. Novalić je, ipak, odlučio da nas testira. 

I tu slika komparacije s mravojedom postaje kristalno jasna. Dajte da punimo vlastite stomake, a kamenčiće jedite vi, dragi žitelji Federacije. Govori vam vaš premijer.