NAUKA

Američko oružje budućnosti "GBAD" će laserom s vozila skidati dronove s neba

Postavit će laser na Humveeja

Fena

17.4.2015

Kako bi se u budućnosti lakše borili protiv neprijateljskih bespilotnih letjelica, takozvanih dronova, američka vojska razvija lasersko oružje koje će ugraditi na oklopna vozila.

Američka ratna mornarica objavila je snimak i prikaz iz programa razvoja oružja GBAD (The Ground-Based Air Defense Directed Energy On-the-Mov) u kojem na oklopno višenamjensko vozilo velike pokretljivosti Humvee namjeravaju postaviti lasere i senzore na još dva jednaka vozila kako bi uočili i potom visoko energetskim laserom srušili bespilotne letjelice u niskom letu koje ugrožavaju vojnike na tlu.

- Uvjereni smo da možemo sve te dijelove spojiti u ''paket'' koji bi bio dovoljno malen da stane na laka taktička vozila, a dovoljno snažan da odgovori na te prijetnje - rekao je brigadni general Kevin Killea koji radi u istraživačkom centru američke mornarice, piše Sputnik.

gbad-laser725

Prikaz kako bi "GBAD" trebao izgledati"

- Možemo očekivati da će naši protivnici sve više upotrebljavati bespilotne letjelice i naše se jedinice moraju moći suprotstaviti takvim prijetnjama - rekao je američki pukovnik William Zamagni.

Američki mornarički ured za istraživanja potrošio je 11 miliona dolara na razvoj ovog sistema. Kasnije ove godine planiraju testirati cijeli sistem protiv meta, prvo s laserom od 10 kW, a potom i s laserom od 30 kW. Testirat će se sve komponente, od uočavanja i praćenja pa do rušenja mete, prenosi Večernji.hr.