LIFESTYLE

KAKO BANKROTIRAJU SPORTISTI Bivša NBA zvijezda dala je jednostavan odgovor

Josh Childress u intervjuu pojasnio

(Am. K.)

17.4.2015

Bivši NBA igrač Josh Childress, koji trenutno zarađuje za život u Australiji, nedavno je dao intervju u kojem je pojasnio kako profesionalci s milionskim zaradama bankrotiraju.

– Prva greška koju većina napravi je ta što precijene svoje bogatstvo – započeo je Childress koji je 2004. godine potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan 11,7 miliona dolara pa se poveo tim primjerom.

11 miliona dolara je u stvari pet

– Odmah pomisle, u redu, imam 11 miliona dolara, ali nisu svjesni da nakon plaćanja poreza u stvari imaju pet miliona. Kupe kuću od milion računajući da im ostane još deset, ali im onda ta kuća odjednom postane perskupa. Većina igrača kupe roditeljima kuću, automobil ili nešto drugo. Kupe i sebi automobil. Uz to moraju platiti agentima proviziju, pa se tako s vremenom istopi ček – pojasnio je Childress koji je u karijeri zaradio preko 60 miliona dolara.

Pojasnio je i kako veliki uticaj na novake imaju veterani koji zarađuju puno više novaca.

– Neki veterani troše više od drugih. Ako vas ti uzmu pod svoje okrilje, onda se naviknete na njihov način života. Pomislite kako život treba tako da izgleda. To se na kraju završi da trošite više nego što zarađujete – rekao je Childress. Ovaj košarkaš je priznao kako je i sam prošao sličan obrazac ponašanja, ali je uspio zadražti troškove na nivou prihoda.