BIH

Privući djecu da prvo upoznaju BiH pa tek onda inozemstvo

PROJEKTI Agencija za razvoj turističkih potencijala grada Jajca

Autor:M. AVDIĆ

18.4.2015

Da bi privukla uprave škola i roditelje da učenike, umjesto na skupe ekskurzije u inozemstvo, pošalju na putovanje unutar BiH, Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca pokrenula je jedinstven projekt.

Povoljne cijene

Odlučili su organizirati petodnevni turistički aranžman po povoljnim cijenama za osnovce i srednjoškolce.

mlincici-april-jajce

- Prvi dan gosti obilaze kulturno-historijsko jezgro grada Jajca, a podsjećam da imamo, čak, 27 nacionalnih spomenika. Posjećuju katakombe, Crkvu sv. Marije, grob posljednjeg bosanskog kralja, jedno od najvećih svetišta u ovom dijelu Evrope sv. Ivana Krstitelja, džamiju Esme Sultanije, Omer-begovu kuću... - objašnjava Huso Hadžić, direktor Agencije.

Drugi dan rezerviran je za posjetu Plivskim jezerima, vožnju čamcem te obilazak čuvenih mlinčića.

- Trećeg dana previđena je posjeta izvoru rijeke Plive kod Šipova te izletištu Janjski otoci, gdje se rijeka Janja, pritoka Plive, razlijeva i stvara brojne potočiće. Oba ova mjesta su izuzetne prirodne ljepote. Četvrti dan planiran je izlet u Banju Luku, obilazak tvrđave Kastel i drugih znamenitosti. Povratak u Jajce je planiran preko Mrkonjić-Grada, s posjetom izletištu Balkana koje se nalazi pored istoimenog jezera - pojašnjava Hadžić.

janjski-otoci55

Hadžić ističe da je za učenike osigurano noćenje u Jajcu i tri obroka za svega 35 KM po danu.

Dosta mogućnosti

- Kada smo pravili ovaj aranžman, vodili smo se geografskom povezanošću, a ne entitetskim podjelama. Ja sam turistički radnik, dugogodišnji profesionalac i smatram da politika ne treba biti kočnica za ovakve projekte. Planiramo i proširenje ponude pa tako s turističkim radnicima iz Mrkonjić-Grada želimo uvesti i izlet na Kozaru. Moguće je i proširenje ponude na Bosansku krajinu, Nacionalni park „Una“... Dosta je mogućnosti, samo treba volje - kaže Hadžić.

Posjeta Hercegovini

Hadžić ističe da vrijedno rade na promociji turističkog aranžmana te da su nedavno boravili u Hercegovini i posjetili gotovo sve veće osnovne i srednje škole.

- Bilo bi lijepo kad bi Hercegovci turistički posjećivali Bosnu i, naravno, obratno jer su to dva tako različita podneblja, svaki sa svojim ljepotama. Mailove s ovim programom poslali smo na oko 200 adresa, uradili smo maksimum. Cilj nam je, osim razvoja turizma, i da djeca upoznaju svoju zemlju, jer ko zna koliko će kasnije imati prilike za to - ističe Hadžić.