BIH

Narodna skupština usvojila Deklaraciju kojom odbija moguće ukidanje Dana RS

Za glasala 63, od ukupno 66 prisutnih poslanika, dok je protiv bilo troje iz Koalicije "Domovina"

M. KEBIĆ

17.4.2015

15:18 NS RS neće ukidati Dan Republike ukoliko bi Ustavni sud BiH eventualno donio odluku kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima RS proglašavaju neustavnim, navodi se u Deklaraciji.

NS smatra da je osporavanje pojedinih odredaba Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

"Praznici RS utemeljeni su na načelu nediskriminacije i ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda, i odgovaraju univerzalnim vrijednostima, evropskim tekovinama i iskustvima. Neprihvatljivo je da se u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona cijene politički i istorijski događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan Republike", navodi se u Deklaraciji.

U dokumentu se ističe da NS RS izražava punu volju i spremnost da iskoristi sva pravna i politička sredstva da bi odbranio legitimni interesi i sačuvao identitet RS potvrđen Dejtonskim sporazumom.

"Narodna skupština poziva na jedinstven stav i djelovanje predstavnika Republike Srpske u organima i institucijama u BiH i svih političkih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj da štite interese Srpske i njenih građana i očuvanja ustavnog poretka, utvrđenog Dejtonskim mirovnim sporazumom", ističe se u Deklaraciji.

14:58 Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je spornu Deklaraciju o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima u RS, koju je Ustavnom sudu BiH podnio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Za spornu Deklaraciju glasala su 63 poslanika, od ukupno 66 prisutnih, dok je protiv bilo troje poslanika Koalicije "Domovina".

U vezi s ovom deklaracijom, Klub poslanika Koalicije "Domovina" predložio je zaključke koji nisu prošli. Protiv tih zaključaka glasalo je 37 poslanika, troje ih je bilo za, a 26 suzdržanih.

U pomenutim zaključcima navedeno je da "Domovina" očekuje da pravosudne institucije u BiH sve predmete rješavaju u skladu sa ustavima i zakonima, na osnovu činjenica, na nepristrasan način i u primjerenom vremenskom roku.

Osim toga, "Domovina" u zaključcima poziva i sve organe zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u BiH, a naročito u RS-u, da u punoj mjeri poštuju nezavisnost pravosudnih institucija.

- Osuđujemo svaki pokušaj ostvarivanja političkog utjecaja ili pritiska na pravosudne institucije od strane predstavnika ili organa zakonodavne i izvršne vlasti, političkih struktura i strana u postupku - navedeno je u zaključcima "Domovine".

Predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović izjavio je prije tri dana da je sporna deklaracija donesena kao politički akt koji je odgovor na politički potez Izetbegovića.

Podsjećanja radi, u zahtjevu upućenom Ustavnom sudu BiH, zatražena je ocjena ustvanosti obilježavanja Dana RS, koji se obilježava 9. januara na dan krsne slave Svetog Stefana.

Poslanici su glasali i ostalim tačkama denvnog reda koje su do danas apsolvirane.

13:08 U nastavku treće sjednice Narodne skupštine RS, tokom razmatranja izvještaja o radu MUP-a RS, zaoštrila se situacija između poslanika vladajuće koalicije i opozicije.

Poslanik NDP-a, Dragan Čavić, rekao je da u Izvještaju o radu MUP-a za prošlu godinu nema nijedne riječi o istrazi povodom afere "Dva papka".

On je konstatovao da se ove godinje obilježava 20. godišnjica stradanja Bošnjaka u Srebrenici i 20. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je u pogledu tih događaja veoma važna uloga policije zbog bezbjednosti.

nsrs-april-3-foto-m-dragojlovic-001

- Od 1. marta ušli smo u desetu godinu vladavine iste strukture. Pet ministara treba da popravlja ono što je uništio ministar Stanislav Čađo, koji je radio isključivo stranački. On nije bio ministar, već je to bio Miloš Čubrilović Čubri. Ako on i dalje bude upravljao policijom, od nje nema ništa. Treba nam policija oslobođena političkog uticaja. Lično sam direktoru policije i okružnom tužiocu prosljedio tužbu protiv lica za koja vjerujem da su primila mito.  Do danas nema odgovora. Znam da je to Željkin (Cvijanović) glas. Godinama slušam njene duge govore. Na moju prijavu nema odgovora niti postoji ikakva informacija o ovome. Od SIPA-e sam dobio obavještenje da nije nadležna i do danas niko nije mrdnuo uhom zato što se radi o predsjednici Vlade RS. Insistiraću i dalje kod tužioca, jer ne znam da li su dali nalog za istragu, šta je predmet istrage, hoću da se utvrdi ko je nezakonito snimio razgovor, ali je daleko teže djelo sadržaj snimka, izjavio je Čavić.

nsrs-april-3-foto-m-dragojlovic-005

Naglasio je da o tome konkretno može govoriti o poslaniku Vojinu Mitroviću koji je u NS RS ušao kao kandidat NDP-a, a potom se priklonio vladajućoj koaliciji.

U replici Čaviću, Mitrović je odgovorio da je finansirao određene Čavićeve privatne potrebe kao i nastupe na BN Televiziji.

nsrs-april-3-foto-m-dragojlovic-003

Čavić ga je potom upitao može li to dokazati, rekavši da treba da se stidi neistina koje iznosi.

- Jesam li vas pitao u prisustvu svjedoka, jesam li vam šta vama dužan. Kako vas nije stid? Je li treba ja sad ovdje pred svima da govorim šta ste govorili o Dodiku i njegovoj porodici, a sad ste s njim… Kako vas nije stid - odgovorio je Čavić.