NOGOMET

Rođendansko slavlje u Briselu

FK Bosna obilježio 20 godina djelovanja

N. ALIMAJSTOROVIĆ

17.4.2015

Fudbalski klub Bosna iz Brisela proslavio je proteklog vikenda u Belgiji 20. rođendan. Informaciju više o obilježavanju godišnjice osnivanja kluba dobili smo od tehnika ekipe Enesa Čelikovića, čovjeka koji je uz klub pune dvije decenije.

- Fudbalski klub Bosna Brisel osnovan je 1995. godine na inicijativu Sejada Ćulumarevića, čovjeka koji beskrajno voli fudbal i Bosnu i Hercegovinu, a u glavnom gradu Belgije živi od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ćulumarević je svojevremeno bio član Slobode iz Tuzle - kaže Čeliković.

Najveći uspjeh FK Bosna Brisel postigao je prošle godine, kada je osvojio duplu krunu, šampionat i kup u Prvoj ligi za strance u Belgiji.

- Trenutno se takmičimo u Prvoj flamanskoj diviziji, to je u rangu bh. kantonalne lige i jedini smo klub sastavljen od stranaca - dodao je Čeliković.

Veliki broj aktivista, fudbalera i navijača došao je na ovu proslavu, među njima su bili i fudbaleri još dva bh. tima iz Belgije, Bh. ljiljani iz Antverpena i Mali zmajevi iz Genta.

Svi skupa su posebnu počast odali najzaslužnijim aktivistima Enesu Čelikoviću, Elviru Dužiću i Eldinu Hadžijalagiću.

Inače, rođendansko slavlje naši sportisti u Briselu proslavili su uz estradne umjetnike Halida Muslimovića, Adelisu Hodžić i orkestar “Jarani”.

Skauting turnir

U sklopu obilježavanja godišnjice kluba održan je i skauting turnir, na kojem je izabrana selekcija Bosanaca i Hercegovaca koja će braniti boje Belgije u Danskoj.

Na večernjoj zabavi uručene su medalje i praznanja najboljim ekipama i pojedincima. Prvo mjesto osvojila je ekipa Tuzla Group, drugo Bosna Duisburg, a treće Montedijana.

Za najboljeg igrača proglašen je Meris Duraković, najbolji mladi igrač je Denis Berbić, a golman Emil Velić. Najbolji strijelac je Amel Agović.