KOŠARKA

Mahmutović: "Konzum" nam je pomogao da ostvarimo vrhunske rezultate

Generalni sekretar KSBiH za "Avaz"

Autor:A. SOKOLOVIĆ

17.4.2015

Čelnici košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine počeli su intenzivne pripreme za Evropsko prvenstvo, koje će se od 5. do 20. septembra održati u Francuskoj, a na kojem će učestvovati i naši "Zmajevi".

S Harunom Mahmutovićem, generalnim sekretarom KSBiH, razgovarali smo o tome s kojim se problemima susreće Savez, ko je stao iza važnog projekta učešća na Eurobasketu, šta očekuje reprezentaciju do nastupa na smotri najboljih, među 24 najbolje selekcije Evrope.

Visoke ambicije

Kakva je finansijska situacija u KSBiH, kolika su dugovanja, koliko je novca neophodno za finansiranje ovogodišnjih reprezentativnih nastupa?

- Finansijska situacija u svim savezima BiH vrlo je teška i svi jedva osiguravamo novac samo da bismo učestvovali u kvalifikacijama za velika takmičenja. U zavisnosti od toga kakve ambicije imate, toliko vam i novca treba da biste finansirali jednu reprezentaciju. Ukoliko imate ambicije biti među najboljima u Evropi, onda su vam potrebni milioni.

Koliko Vam je u konsolidaciji stanja pomogla saradnja s "Konzumom" i planirate li je produžiti?

- S obzirom na to da je ponovo izostala podrška Vijeća ministara, koje bi trebalo da se brine o svojim reprezentacijama, onda su naši sponzori ti koji su spasili opstanak reprezentativnih selekcija. Jedan od naših generalnih sponzora je i "Konzum" i definitivno su nam pomogli, prvo da opstanemo, a onda i da napravimo sve ove rezultate, kojima se ponosimo. Evo prilike da im javno zahvalim, uz nadu da ćemo i dalje zajednički praviti sve ove vrhunske rezultate i promovirati BiH na najbolji mogući način.

Ove godine ste prijavili čak sedam reprezentativnih selekcija (kadeti, juniori, U-20, seniori, juniorke, U-20 ženska selekcija, seniorke), šta očekujete od svake od njih?

- Već odavno smo prestali da razmišljamo i da se zadovoljavamo samo onim "važno je učestvovati". Sve naše reprezentativne selekcije imaju za cilj da budu na EP-u, odnosno među 16 najboljih u Evropi. A kada ste na EP-u, zašto se ne nadati i medaljama. Ljudski je, a i sportski, nikome ne priznati da je bolji dok to ne dokaže na terenu.

Mnogo se govorilo o angažmanu Duška Ivanovića. Srećom, postignut je dogovor o nastavku saradnje s aktuelnim selektorom naših seniora. Šta je prevagnulo da se saradnja s trofejnim stručnjakom nastavi, jer neko vrijeme niste bili optimisti po tom pitanju?

- Duško je jedan od najboljih trenera Evrope i definitivno zaslužuje da ima sve vrhunske uvjete za rad, a ja nisam bio baš siguran da smo u stanju pratiti njegov rad i njegove ambicije. No, srećom, imamo obećanja naših sponzora da će nam pomoći da njemu i našim reprezentativcima omogućimo uvjete za rad kako bi nas predstavljali na Eurobasketu u najboljem svjetlu i malo mi se optimizam vratio.

Ime još tajna

Kakva je situacija s naturaliziranim igračem u reprezentaciji BiH, je li već postignut dogovor s košarkašem koji bi trebao preuzeti tu poziciju na Eurobasketu?

- Da. Postigli smo dogovor s Amerikancem koji želi igrati za BiH i ja se nadam da ćemo za 15 dana pokrenuti procedure za dobivanje njegovog državljanstva. No, o imenu ne bih u ovom trenutku, jer ne bih želio da neke veće federacije koje imaju mnogo više novca, naprave nešto nepredviđeno. Samo ću reći, na moje zadovoljstvo, riječ je o euroligaškom igraču, a i selektor Ivanović je zadovoljan ovim rješenjem.

Jovanović prijedlog ŽKK Čelik

Je li istina da bi žensku seniorsku reprezentaciju trebao preuzeti Slovenac Goran Jovanović?

- On je jedan od prijedloga (predložio ga je Ženski košarkaški klub Čelik) za selektora ženske seniorske reprezentacije, a vidjet ćemo šta će odlučiti Upravni odbor.

Uskoro o selektorima

Kakva je situacija sa selektorima, koliko nam je poznato, zvanično je imenovan samo selektor muške reprezentacije Duško Ivanović?

- Ivanović će, na moje veliko zadovoljstvo, voditi našu seniorsku reprezentaciju na EP-u u Francuskoj. U narednih nekoliko dana Upravni odbor KSBiH izabrat će i sve ostale selektore.