SARAJEVO

Teška odluka u GRAS-u, drastični rezovi ili propast

VLADA KS Hoće li biti realizirane mjere za spas preduzeća

A. JAMAKOVIĆ

17.4.2015

Vlada KS usvojila je 25 mjera kojima će, ako ih uspije realizirati, pokušati spasiti preduzeće GRAS, koje su pred kolaps i dubiozu veću od 150 miliona KM dovele prethodne vlade i rukovodioci iz SDA, SDP-a, SBiH-a...  

Kako nam je potvrdio predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a, vlada premijera Elmedina Konakovića (SDA) jučer je usvojila set mjera koje je odavno predlagao Klub poslanika Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini KS s Adnanom Solakovićem na čelu.

Kolektivni ugovor

Vlada je, s tim u vezi, jučer od Sindikata zatražila da prihvati umanjenje plaća za deset posto. Tako bi se mjesečno uštedjelo 279.489 KM, a novac bi bio usmjeren na obnovu voznog parka.

besim-hamidovic
Hamidović: Hitno rješenje

- Uprava, Skupština i Nadzorni odbor GRAS-a obavezani su da usvoje novu sistematizaciju radnih mjesta i pravilnik o radu. Ministarstvo saobraćaja zaduženo je da uspostavi kontrolu nad štampanjem karata. Ustanovama čiji je Kanton osnivač sugerirano je da radnicima kupuju GRAS-ove kupone... – rečeno je iz Vlade.

Iz Sindikata GRAS-a potvrdili su nam da pristaju na niže plaće, novu sistematizaciju te izmjene kolektivnog ugovora.

- Ovo je dobro za GRAS i nadamo se da će Vlada realizirati mjere kako bi preduzeće opstalo. Radnici su svjesni da je ovo dobro za firmu jer je bolje imati manju plaću nego je nemati nikako - kazao je zamjenik predsjednika Sindikata Amir Muminović.

Otvoren dijalog

Čelnik NO GRAS-a Besim Hamidović smatra da je dobro što se nešto pomjerilo s mrtve tačke.

- Pozitivno je što je otvoren dijalog s radnicima. Međutim, ostaje gorući problem subvencija, koje su generator gubitka. To pitanje mora biti hitno riješeno – tvrdi Hamidović.   

Kontrola na stajalištima

- GRAS-u i Ministarstvu saobraćaja naloženo je da predlože rješenje za izgradnju rampi na tramvajskim i trolejbuskim stajalištima. GRAS je obavezan i da uvede kontrolu ulaza na polaznim stajalištima autobusa i minibusa. Službenici će morati biti uniformirani – stoji u mjerama Vlade.

Koliko su direktori pravili gubitka

Vlada je naložila Upravi da dostavi evidenciju o direktorima koji su bili na čelu preduzeća od 31. decembra 2005. godine do danas. Traže i iznose gubitaka koji su nastali u njihovim mandatima.