BIH

OBOREN GUINNESSOV REKORD Sarajlije došle na begovu čorbu

Ispred Doma Oružanih snaga BiH

K. Ke.

17.4.2015

14:40 Počela je podjela. Stotine Sarajlija su se okupile ispred Doma Oružanih snaga BiH kako bi probale begovu čorbu.

13:40 Završeno je kuhanje begove čorbe čime je zvanično oboren Guinnessov rekord. Kako javlja "Avazov" reporter, ukupno je napravljeno oko 4.126 litara čorbe.

Za oko sat vremena se očekuje da će početi i podjela čorbe za prolaznike i građane koji su prisustvovali kuhanju ispred Doma Oružanih snaga BiH.

11:15 Kako nam je kazao Zaim Merdan, jedan od organizatora, inače šef kuhinje u Hotelu "Radon Plaza", kuhanje begove čorbe počelo je jutros u 6 sati.
- Pripreme su trajale do sinoć 1 sat iza ponoći, a onda smo ovdje došli jutros u 6 sati i započeli kuhanje. Građani reaguju jako pozitivno, prilaze, pitaju i jedva čekaju da probaju čorbu kad bude gotova - rekao je Merdan.

Čorba bi trebala biti skuhana oko 14 sati, kada će se dijeliti građanima. Očekuje se da će biti skuhano oko 4.100 litara čorbe, što je oko 16.000 porcija.

8:41 Prvi sastojci ubačeni su jutros u veliku šerpu čime je i ozvaničen početak obaranja Guinnessovog rekorda u pravljenju najveće porcije begove čorbe na svijetu.

Odgovorni kuhar je član Udruženja kuhara BiH Zaim Merdan, a čorba će se kuhati od jutros ispred Doma Oružanih snaga BiH.

Begova čorba se kuha u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara, što će dati oko 15.000 porcija koje će se u poslijepodnevnim satima dijeliti građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama. Rekord koji se treba oboriti je 4.026 litara.

Recept za čorbu je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.

Razlog što su izabrali begovu čorbu je što žele njegovati tradiciju bosanske kuhinje. Garancije da će čorba biti kvalitetno izmjerena daje Rol Vaga iz Kiseljaka koji svoje stručnjake uključuju da bi se ispoštovali standardi koje traži Guinness.

Obaranje rekorda je dio programa najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi, a to je Konferencija Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija koja se odvija u Sarajevu.