KOLUMNE

Pravda iznad svega

LIČNOST DANA Senadin Begtašević

M. K.

17.4.2015

Ime sudije Suda BiH Senadina Begtaševića od jučer je upisano na svijetle stranice historije bh. pravosuđa. Ovaj čovjek nije pokleknuo pod ogromnim mafijaškim i političkim pritiscima i nije se svrstao ni na jednu osim na stranu pravde i zakona.

S ukupno 95 godina zatvora izrečenih najvećoj poslijeratnoj zločinačkoj organizaciji u BiH, a u kojoj je sadržano i 40 godina robije vođi tog zločinačkog klana Zijadu Turkoviću, sudija Begtašević udario je pečat i na odlučnost i hrabrost članova Sudskog vijeća sa sudijom Izom Tankićem na čelu, koji je izrekao prvostepenu presudu u ovom slučaju.

Dosljednom primjenom principa jednakosti svih strana u postupku, mirno, hrabro i autoritativno sudija Begtašević doveo je do kraja proces tokom kojeg su nedvojbeno dokazana zlodjela od čijih se razmjera ledi krv u žilama.

Jučerašnjom pravosnažnom odlukom, sudija Begtašević potvrdio je pobjedu snage dokaza i zakona nad bezakonjem koje je sijala Turkovićeva grupa. Pokazao je mnogima i u svojoj branši kako treba beskompromisno provoditi vladavinu prava. 

Senadin Begtašević rođen je u Konjicu 1952. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1975. Između ostalog, radio je kao sudija i predsjednik Općinskog suda Konjic, jedno vrijeme bio je advokat, a za sudiju Suda BiH imenovan je 18. januara 2007.