SARAJEVO

Stigla šerpa u kojoj će se kuhati Begova čorba za obaranje Guinnessovog rekorda

Sarajevo domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi

J. BEŠIĆ

16.4.2015

Glavni grad BiH sutra će biti domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi - konferencije Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija.

Šerpa u kojoj će se kuhati "Begova čorba" koja bi trebala da obori Guinnesov rekord u količini napravljene supe stigla je na Trg Alije Izetbegovića.

Manifestacija u kojoj će učestvovati veliko broj kuhara i gostiju će biti upriličena ispred Doma Oružanih snaga BiH gdje će se pokušati oboriti Guinnessov rekord u kuhanju supe.

Kuhari sutra trebaju oboriti rekord od 4.026 litara, a zapremina šerpe u kojoj će se sutrašnja čorba kuhati je oko 4.500 litara, od čega bi trebalo da bude  15.000 porcija koje će se dijeliti građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama.

serpa-za-begovu-corbu-guinness1

U pravljenje "Begove čorbe" biće potrošeno oko 1.000 kilograma pilećeg mesa, 200 kilograma mrkve, 50 kilograma celera, 50 kilograma putera, 100 litara ulja, 100 kilograma brašna, oko 15 kilograma bamije i oko pet kilograma začina.

Spremanje najveće Begove čorbe na svijetu počinje ujutru u 06.00 sati, a kompletna manifestacija će trajat do 14.00 sati.