BIH

EducationUSA sajam visokog obrazovanja 22. aprila

Učestvovat će 17 koledža i univerziteta

Am. K.

16.4.2015

EducationUSA Centar u Sarajevu organizuje drugi proljetni EducationUSA sajam visokog obrazovanja koji će se održati 22. aprila 2015. godine od 17 do 20 sati u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Ovo će, kako je navedeno u saopećnju, biti do sada najveći sajam američkog obrazovanja koji se održao u Bosni i Hercegovini na kojem će učestvovati 17 koledža i univerziteta.

"Institucije koje će nam se predstaviti ove godine su vrlo raznovrsne- američki univerziteti sa sjedištem u Europi poput Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, Američkog univerziteta u Bugarskoj, John Cabot Univerziteta u Rimu; europski kampusi i ogranci američkih univerziteta osnovanih u SAD poput Rochester Institute of Technology u Hrvatskoj i Webster University u Beču.

Po prvi put na Sajmu visokog obrazovanja u BiH će nam se predstaviti i dva dvogodišnja koledža: Foothill and De Anza Colleges i Shoreline Community College. Dvogodišnje institucije u SAD nude studentima izuzetno dobru pripremu za prelazak na četverogodišnje koledže gdje studenti mogu dobiti diplomu bakaleurata, a vrlo su jednostavni za upis, te su dosta jeftiniji od četverogodišnjih univerziteta i koledža.

Sedam univerziteta koji će se predstaviti na Sajmu primaju studente na postdiplomske studije i daju finansijsku pomoć studentima na master i doktorskim studijama. To su Bentley University, Coastal Carolina University, New York Film Academy, University of Arizona, Webster Vienna University i West Virginia University. Stoga pozivamo i studente univerziteta u BiH da se pridruže sajmu.

Sportske stipendije dodjeljuju Coastal CarolinaUniversity, Fairleigh Dickinson University, University of Arizona i West Virginia University. Učenici sportaši, potražite svoju priliku da se bavite sportom kojim volite i na osnovu toga dobijete stipendiju za studije kod ovih univerziteta!

Dva univerziteta nude i posebne programe iz oblasti umjetnosti- to su New York Film Academy i Saint Mary's University. Kao što samo ime kaže, New York Film Academy je najpoznatija svjetska filmska akademija koju su završili poznati redatelji i glumci poput Steven Spielberg, Al Pacino, Robert Downey Jr. itd.

La Roche College je mali koledž iz Pittsburga sa 20 posto međunarodnih studenata i besplatnim „Study Abroad“ programima.  Minerva Schools at KGI je novo akreditovani koledž u SAD koji je vrlo jedinstven po tome što sve svoje predmete drži online ali studenti putuju po kontinentima kako bi iskusili život u inostranstvu.

Pored toga, na Sajmu će učestvovati i Ured za odnose sa javnošću Američke ambasade u Bosni i Hercegovini koji će predstaviti Fulbright  programe stipendiranja kao i druge postojeće programe stipendirane od strane Američke vlade. Također, predstavnici Američke ambasade će predstaviti i posebne stipendijske programe za dodiplomski studij na prestižnoj Vojnoj akademiji (West Point) i Akademiji zrakoplovnih snaga (Air Force Academy) za BiH državljane.

Karte za Sajam se mogu dobiti besplatno na EducationUSA Facebook stranici.

U sklopu Sajma visokog obrazovanja predstavnici američkih koledža će istog dana, 22. aprila 2015. godine održati u Američkom kutku u Sarajevu (Radićeva 7) od 15 do 16 sati radionicu na temu „Kako upisati studij u SAD-u?“ Razgovarati će o raznim pitanjima interesantnim za BiH učenike poput: po čemu se studij u SAD razlikuje od studija u BiH, kako aplicirati na koledž, kakve su stipendije dostupne, šta je to finansijska pomoć, koji je najvažniji dio aplikacije i slično, navodi se u saopćenju.