BIH

Evo koliko koštaju predbračni ugovori u BiH

Imućniji bh. građani žele da zaštite svoju imovinu

Autor:M. KUNARAC

16.4.2015

Brakorazvodne parnice bivših supružnika zbog podjele imovine vrlo su česte, a predbračni ugovori, kao mnogo bezbolnije rješenje u slučaju razvoda, nisu popularni.

U našoj zemlji, advokati bilježe pojedinačno najviše dva takva slučaja godišnje.

Mali procenat

Omar Mehmedbašić, advokat iz Sarajeva kazao je za portal "Avaza" da godišnje svega 2 posto od sklopljenih brakova čine oni koji potpisuju i predbračni ugovor.

-Postoje predbračni i bračni ugovori, a njihov cilj je da se, ukoliko dođe do razvoda, izbjegnu nepotrebni sudski procesi te urede njihovi imovinski odnosi. Iako u razvijenijim zemljama ovi ugovori su sastavni dio svakog braka u našoj zemlji nije baš popularan - kazao je Mehmedbašić.

Ipak oni koji se opredijele za sklapanje predbračnog ugovora dogovaraju se oko podjele imovine u slučaju razvoda ili ugovaraju isplatu tačno određenog iznosa, bez obzira na ono što će biti tokom braka stečeno.

omar-mehmedbasic-222
Mehmedbašić: Izbjeći sudske procese 

- Cijene ugovora zavisi najviše o vrijednosti imovine i složenosti samog ugovora, a kreće se od 400 do 2.000 maraka. Uglavnom se radi o imućnijim građanima, koji žele zaštititi vrijednu imovinu, poput roditeljske ostavštine, a posebno ako je jedan supružnik izrazito bogatiji - dodao je Mehmedbašić.

Osiguranje braka

Sadržaj predbračnog ugovora dogovaraju budući supružnici, koji mora biti u skladu sa zakonom te njim se ne može odrediti starateljstvo nad djecom, ukoliko dođe do razvoda.

Supružnici iz Sarajeva (imena poznata redakciji) prilikom sklapanja braka, potpisali su predbračni ugovor te su složni u tome da ukoliko bi došlo do rastave neće biti mučnih parnica i nepotrebnih rasprava.

Prema njihovim riječima predrasude u vezi s ugovorom ne postoje jer on stupa na snagu samo ako dođe do razvoda te na neki način i predstavlja osiguranje braka.

Prema podacima iz Federalnog zavoda za statistiku u FBiH prosječno trajanje braka je 10 godina, s tim da je taj prosjek u porastu.