BIH

INZKO Odluke Ustvanog suda BiH obavezujuće i konačne

Reagirajući na raspravu na sjednici Narodne skupštine RS-a

Fena

16.4.2015

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska institucija čije su odluke obavezujuće i konačne - izjavio je danas novinarima visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Reagirajući na raspravu na sjednici Narodne skupštine RS-a u srijedu na kojoj je razmatrana deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu BiH, Inzko je kazao da treba poštovati odluku Ustavnog suda BiH te dodao da ta odluka još nije poznata. 

Osnova za predlaganje deklaracije u Narodnoj skupštini RS-a bila je zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

Visoki predstavnik je naglasio da je u svakoj državi važno da se poštuju odluke Ustavnog suda koji je vrhovni sud u BiH i čija je funkcija da rješava pitanja između entiteta i države.

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je posjetio predsjednika Vlade Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića s kojim je razgovarao o "životnim temama" u Kantonu kao što su prijevoz, gas, grijanje, vodovod i kultura.