BIH

Porodice Turkovićevih žrtava očekuju pravdu

Danas presuda najmonstruoznijoj zločinačkoj organizaciji

A. ALJIMI

16.4.2015

Dugo očekivana drugostepena presuda najmonstruoznijoj zločinačkoj organizaciji u BiH, sa Zijadom Turkovićem na čelu, zakazana je za danas. Nakon brojnih peripetija i odugovlačenja u ovom mučnom predmetu završen je dokazni postupak, a oči porodica žrtava uprte su u postupajuće Apelaciono vijeće Suda BiH, s predsjedavajućim Senadinom Begtaševićem na čelu, očekujući pravdu. 

Svirepe likvidacije koje je Turković, prema navodima optužnice, izvršavao i naređivao, kako su krunski svjedoci Isljam Kalender i Sead Dumanjić slikovito opisivali u svojim svjedočenjima, šokirale su bh. javnost. 

Pripreme i praćenja Mithata Mekića Mikija prije ubistva podsjećali su na nešto što se može vidjeti samo u filmovima. Mekića je, prema kazivanju svjedoka, u kući u Binježevu lično ubio Turković, a život nije poštedio ni njegovoj trudnoj djevojci Lusiji Salas Kortez. 

Prema navodima optužnice, Turković je naoružan „heklerom“ ušao u sobu gdje je bio Mekić s djevojkom, nakon čega je podigao fantomku da mu Mekić vidi lice te ga izrešetao. Djevojka se okrenula ka zidu i Turković ju je ubio dok je ležala na krevetu. Prema navodima optužnice, što je potvrdio i obdukcijski nalaz, ovjerio ju je i jednim hicem u glavu. 

Istovremeno je Turković planirao i ubistvo Marija Tolića, koji je likvidiran u kući na Bistriku, koju je po Turkovićevom nalogu unajmio Dumanjić. Tolić je namamljen u kuću, a njegov prijatelj Verner Ajdari čekao ga je u automobilu ispred kuće. Turković je izašao i uveo Ajdarija u kuću. Turkovićev omiljeni ubica Milenko Lakić Laki prvo je iz niklovanog „škorpiona“ likvidirao Ajdarija, a nakon toga i Tolića. 

Sve Turkovićeve žrtve ukopane su u plitkim grobnicama na tajnim lokacijama koje su kasnije istražiteljima razotkrili svjedoci saradnici, strahujući za svoju kožu, jer je Turković počeo uklanjati potencijalne svjedoke. 

Osim za likvidacije, Turković se tereti i za pljačku 2,5 miliona maraka sa Sarajevskog aerodroma, više pokušaja likvidacija, otimanje dionica Fabrike čarapa „Ključ“ te međunarodnu trgovinu heroinom i kokainom te pranje novca.

Ukupno 100 godina robije

Turkovićev klan prvostepenom presudom je osuđen na ukupno 100 godina zatvora. Turković je osuđen na 40, kao i Lakić, dok je Saša Stjepanović dobio 12 godina, Fadil Aljović pet i Mumer Zahitović Ševrtko tri godine zatvora.