BIH

Jukić: Zašto je Čampara poslao policiju u "Dnevni avaz"? Ne možemo se oglušiti po tom pitanju

Burna rasprava na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

A. L.

15.4.2015

Žustra rasprava vođena je na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, koja je po prvi put bila otvorena za javnost, o Nacrtu Godišnjeg izvještaja VSTV-a za 2014. godinu. Izenesene su ozbiljne kritike na rad pravosuđa posebno pojedinih tužitelja, a kritiziran je direktno i pritisak na medije.  

Naime, potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić zatražila je, između ostalog, odgovor na pitanje, "zašto je državni tužilac poslao policiju u redakciju lista "Dnevni avaz" da se traži novinski članak te da li je glavni disciplinski tužilac nešto po tom pitanju poduzeo." Jukić je govorila o pokušaja državnog tužioca Dubravka Čampare da izvrši pritisak na redakciju "Dnevnog avaz" pri čemu je inspektore poslao da traže tekstove koje je objavila Šejla Turković. Taj postupak je naišao na kritiku potpredsjednice VSTV-a koja je tražila i da se o tome odredi disciplinski tužitelj.

- Mene zanima zašto je taj tužilac poslao policiju u "Dnevni avaz" da traži novinski članak. Imamo pravo da tražimo informaciju od glavnog disciplinskog tužioca i to ne smatram nikakvim miješanjem. Ne možemo se oglušiti po tom pitanju - kazala je Jukić.    

jukic12    

Jukić: Ne možemo se oglušiti po tom pitanju

Na to je glavni disciplinski tužitelj Arben Murtezić kazao da Ured na čijem je čelu "objavi kada nešto uradi ili ne uradi".

- Da ste pratili ono što je objavljeno u mediju koji ste citirali bilo bi vam jasno šta je urađeno - kazao je Murtezić aludirajući na informaciju koju je službeno poslao "Avazu", a koja je i objavljena da je on po službenoj dužnosti, saopćenje našeg lista tretirao kao pritužbu, te pokrenuo provjere.     

Inače, lavina diskusije pokrenuta je nakon izlaganja Gorana Nezirovića, člana VSTV-a, koji je iznio brojne kritike na račun rada bh. pravosuđa. On je kazao da otkada je formiran VSTV nijedna godina, kao što je bila 2014., nije bila obilježena problemima i kontroverznim slučajevima.

- Sve je počelo protestima građana, pa se desio slučaj Budimir, Lijanovići, afera sa prisluškivanjem u Sudu i Tužilaštvu BiH....Afere su nastavljene i u 2015. godini hapšenjem istražitelja, sutkinje Suda BiH (Azra Miletić op.a.), slučajem Čaušević, Čampara, Džaferović, Kebo....Sve je kulminiralo političkim pritiscima na VSTV - rekao je Nezirović dodajući da je srozan ugled VSTV-a.

Sve to što je spomenuo, Nezirović je nazvao “simptomima stanja u bh. pravosuđu te da je problem trebalo prepoznati”. On je istakao da je izvještaj napisan afirmativno, ali da slika kakvu prezentuje javnost i međunarodna zajednica nije sjajna.

- Izvještaj mora da sadrži kritički dio spram reformi. Potrebno je istaći slabosti u radu i neuspjehe. Nemamo rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Zašto su propali složeni predmeti iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije? Nemamo analizu o tome - rekao je Nezirović.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, kazao je da nije siguran da VSTV ima ovlaštenja da govori o pojedinačnim slučajevima.

- Ono što je loše ne treba sa sakrivamo ni od sebe ni od drugih. Opredijeljeni smo da napravimo pomake - rekao je Tegeltija. S druge strane, Jukić nije odustajala od kritika te je navela "nikad nije bilo više prigovora na račun rada bh. pravosuđa kao sada".

- Mene su bh. parlamentarci pitali da im objasnim zašto imamo spektakularna hapšenja, a onda sve propadne. Mi smo vezani u svemu, a od nas se očekuje da nešto napravimo u pravosuđu. Ne možemo na sve šutjeti - istakla je.

Rasprava o Nacrtu godišnjeg izvještaja za 2014. godinu se nastavlja sutra.