BIH

Kovač tražio od Čavića da zamoli Izetbegovića da povuče apelaciju

Završena rasprava o Dekalaraciji o zahtjevu ocjene ustavnosti praznika u RS

M. K.

15.4.2015

15:15 Predsjednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović zaključio je današnju raspravu o drugoj tački dnevnog reda koja se odnosi na Prijedlog deklaracije o zahtjevu za ocjenu ustavnosti praznika u RS, a koju je Ustavnom sudu BiH podnio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Glasanje o deklaraciji će biti obavljeno u petak.

Čubrilović je istakao da će Narodna skupština RS deklaraciju donijeti kao politički akt koji će biti odgovor na politički potez Izetbegovića.

- Deklaraciju su radili ljudi od struke i nadamo se da će ona imati podršku svih predstavnika RS koji će u BiH biti u prilici da brane Dan RS, rekao je Čubrilović.

Potpredsjednik NS RS, Senad Bratić, ocijenio je da je veoma opasno da se zakonodavna vlast miješa u izvršnu, a pogotovo u sudsku.

- Lično mislim i krajnje odgovorno, da nije trebalo doći do prejudiciranja odluke Ustavnog suda BiH. Sličnog je mišljenja i Delegacija EU u BiH, kao i Ured visokog predstavnika u BiH. Mislim da je ovo ishitreno i mislim da ne treba prjudicirati odluku Ustavnog suda po pitanju zahtjeva za ocjenu ustavnosti koji je podnesen od strane člana Predsjedništva, Izetbegovića, jer on je to uradio u okviru svojih nadležnosti kao član Predsjedništva. Čini mi se da se ovdje poranilo i to može izazvati pritisak na nepristrasnost i neozavisnost rada sudova i mislim da to nama nikome ovdje ne treba. Po meni je daleko važnije kako se ovdje živi, kakvi su odnosi i kako se međusobno uvažavamo. Svi smo upućeni jedni na druge i moramo krajnje odgovorno ove stvari da posmatramo i poštujemo. Podneseni zahtjev ne dovodi u pitanje poziciju RS. Nije predmet podrivanja ustavnosti RS niti mirovnog dejtornskog sporazuma. Sud ne cijeni istorijske događaje već ustavnost ovog zakona, rekao je Bratić.

 

14:05 Odmah u nastavku skupštinskog zasjedanja u kojem je u toku rasprava o Prijedlogu deklazacije u vezi sa Prijedlogom deklaracije o zahtjevu za ocjenu ustavnosti praznika u RS, za riječ se javio šef kluba poslanika SNSD-a, Radovan Višković koji se ogradio od prethodno iznesenih stavova stranačkog kolege Milana Kovača.

- Klub SNSD-a stoji iza usaglašenih stavova i to što je Kovač iznio, su njegovi lični stavovi, a ne stavovi kluba, rekao je Višković.

Kovač je prethodno zatražio od poslanika NDP-a Dragana Čavića da zatraži od Izetbegovića da povuče apelaciju s obzirom da su koalicioni partneri na nivou BiH, zbog čega je šef poslaničkog kluba SDS-a, Vukota Govedarica zahtijevao polusatnu pauzu i sjednicu kolegijuma na kojem će se šefovi klubova očitovati da li će o pomenutom prijedlogu nastaviti raspravu u prethodno usaglašenom tonu nacionalnog jedinstva.

Potpredsjednik skupštine, Nenad Stevandić, istakao je da, kada je riječ o važnim nacionalnim pitanjima za RS, svi trebaju “zajedno igrati u reprezentaciji Republike Srpske, i da tu nema derbija klubova”.

- Bitno je da pomenutom deklaracijom ni jednog građanina u RS ne ugrožavamo.  Pored teksta o Danu RS nigdje ne stoji tekst da je to vjerski praznik i to je samo stvar poklapanja. RS je najdemokratskija na Balkanu u svom odnosu prema pripadnicima svih nacionalnih i vjerskih opredjeljenja. Zašto nema apelacije o vehabijama, i zašto se neke druge stvari koje su mnogo opasnije i predstavljaju mnogo veće prijetnje guraju pod tepih, upitao je, između ostalog, Stevandić.

13:20 Nakon što je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, Milan Kovač upitao poslanika NDP-a Dragan Čavića zašto ne zatraži od zamjenika predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića da povuče apelaciju pred Ustavnim sudom BiH, s obzirom da su koalicioni partneri na nivou BiH, zatreslo se nacionalno jedinstvo u Narodnoj skupštini RS po pitanju Prijedloga deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH.

Šef kluba poslanika SDS-a, Vukota Govedarica izjavio je da su tekst deklaracije potpisali šefovi svih srpskih pralamentarnih stranaka u RS, i s obzirom na Kovačeve opaske, zatražio je od predsjednika NS RS, Nedeljka Čubrilovića polusatnu pauzu i hitan kolegijum na kojem će se očitovati hoće li rasprava biti dalje nastavljena u tonu nacionalnog jedinstva.

- Treba li jedna replika Kovača da baci sve ovo. Imali smo jedan džentlamenski dogovor da sa jedinstvenim nacionalnim stavom ovdje uđemo. Nemojte me tjerati da ovdje govorim o onome što smo dogovarali iza zatvorenih vrata, jer to ne volim, istakao je Govedarica.

Poslije pauze, očekuje se nastavak zasjedanja.

 

13:00 Predsjednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović, povodom rasprave o Prijedlogu deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH, izjavio je u svom uvodnom izlaganju da RS nikada neće odustati od obilježavanja Dana RS i njegovog obilježavanja.

- Naša namjera je da pošaljemo jasnu oporuku o opredjeljenosti za iskrenu toleranciju, jednakopravni status i poštovanje dostojanstva svakog čovjeka i građanina u ovoj zemlji. Istovremeno osporićemo saradnju političkim strankama i njihovim liderima koji BiH i njene entitete smatraju samo sa stanovišta različitog tumačenja državnog urešenja, uzroka, akraktera i posljedica tragičnog sukoba, rekao je Čubrilović pozivajuće poslanike da podrže prijedlog deklaracije.

On je istakao da je zahtjev za ocjenu ustavnosti, koji je Ustavnom sudu podnio zamjenik predsjednika SDA, Bakir Izetbegović, politički akt, a ne akt koji je zasnovan na pravu.

- U njemu je sadržana neprikrivena namjera rušenja legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnog poretka BiH. Praznici RS zasnovani su na načelu nediskriminacije, najvećih međunarodnih i evropskih vrijednosti, tekovina i pozitivnih iskustava. Ni u ustavu ni u zakonskim rješenjima, 9. januar, Dan RS ne povezuje se sa Svetim Stefanom niti bilo kojim vjerskim praznikom. To je povodom zahtjeva ustavnom sudu BIH potvrdila i venecijanska komisija. Poništenje bi bilo negiranje nastanka i postojanja RS, što bi bilo potpuno neprihvatljivo. Pomenuti zahtjev napisan je uvredljivim jezikom  i izražava nepormiljivu odbojnost prema postojanju i ravnopravnosti entiteta BiH, izjavio je Čubrilović.

Tokom rasprave, narodni poslanik Dragan Čavić, rekao je između ostalog, da stranci trebaju izaći iz Ustavnog suda BiH te da se donese zakon o Ustavnom sudu bez čega BIH ne može biti pravna država. On je naglasio da će poslanici NDP-a podržati deklaraciju.

 

10:05 Na trećoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja je počela upravo poslaničkim pitajma upućenim Vladi RS, odnosno “Aktuelnim časom”, biće razmatran i Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH.

U redovnoj proceduri biće razmatrane izmjene i dopune zakona o visokom obrazovanju, o eksproprijaciji.

Biće razmatran i Prijedlog zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima.

O tačkama dnevnog reda koje budu zaključene, poslanici u NS RS će glasati u petak, 17. aprila.

Na početku sjednice dodijeljeni su poslanički mandati poslanicima koji su u Narodnu skupštinu RS ušli umjesto poslanika koji su imenovani na pozicije u Savjetu ministara BiH.

Svečanu zakletvu su položili Simuna Žakula iz SDS-a, koja je sjela na poslaničku klupu umjesto stranačkog kolege Borisa Jerinića, te Mihnet Okić i Muruvet Barjaktarević iz Koalicije Domovina kojima su dodijeljeni mandati umjesto Adila Osmanovića i Edina Ramića.