SARAJEVO

Muamer Tinjak novi predsjednik Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola

Izabran na redovnoj izbornoj skupštini

Autor:Fena

14.4.2015

Za predsjednika Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola danas je izabran Muamer Tinjak, direktor Osnovne škole „Aleksa Šantić“. 

Na tu funkciju Tinjak je izabran na redovnoj izbornoj skupštini ovog udruženja, na kojoj su također razmatrani aktuelni problemi u oblasti osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. 
Govorilo se o reformi nastavnih planova i programa u osnovnim školama, izmjeni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kao i podzakonskim aktima koje tretiraju izbor i rad direktora i školskih odbora. 

Na poziv direktora osnovnih škola, Skupštini je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, koji je prisutne informirao o sadržaju zaključaka koje je nakon imenovanja formulirao s predstavnicima Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola, ali i drugim partnerima ovog ministarstva, u cilju poboljšanja nastavno-odgojnog procesa u školama i uređenja oblasti osnovnog obrazovanja i odgoja. 

Zajednički stav je da treba hitno preispitati postojeće zakonske akte koje tretiraju ovu oblast i pristupiti njihovom uređenju, a neki od tih akata dosada su retrogradno uticali na ukupnu radnu atmosferu i kvalitet odgojno-obrazovnog procesa, poput onih koji regulišu izbor i rad direktora i školskih odbora. 

- Zbog tih, ali i brojnih drugih detektiranih problema postignut je dogovor o izmjeni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kao i pratećih podzakonskih akata i to: pravilnika o zapošljavanju, o tehnološkom višku, o stručnom napredovanju, te o izboru direktora i školskih odbora - informirao je prisutne ministar Kazazović. 

Ministar se ovom prilikom osvrnuo i na probleme zastarjelih nastavnih planova i programa, malog broja učenika u pojedinim školama, tužbi uposlenika po kolektivnom ugovoru, edukacije nastavnog osoblja, te je izrazio svoja očekivanja od direktora da budu aktivni učesnici i partneri Ministarstvu u njihovom rješavanju. 

- Vi rukovodite nastavnim procesima i morate biti najaktivniji u kreiranju boljih uvjeta za rad u školama. Zbog toga od vas očekujemo inicijative za izmjene važećih pravilnika odnosno podzakonskih akata - poručio je Kazazović, ističući da će u fokusu Ministarstva biti uređenje zakonske regulative i reforma nastavnih planova i programa. 

Kazazović je kazao da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade već pokrenulo aktivnosti na izradi prečišćenog teksta Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, saopćila je Press služba KS-a.