BIH

VIKIĆ, DREKOVIĆ I DIVJAK O ARMIJI RBiH U hodu smo stvorili vojnu silu

GODIŠNJICE Navršavaju se 23 godine od formiranja Armije RBiH

M. AŠČIĆ

14.4.2015

Danas se navršavaju 23 godine od formiranja herojske Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja je 15. aprila 1992. sastavljena većinom od golobradih mladića koji su hrabro stali u odbranu države od velikosrpske agresije.

Sedam korpusa

Petnaesti april jedan je od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH, tvrde sagovornici "Avaza", jer su tog dana zvanično formirane snage koje su, uprkos brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Armija RBiH tada je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO) BiH, dijela tadašnje Patriotske lige (PL) BiH, i bila je u vrijeme rata jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Formirana je od sedam korpusa koji su obuhvatali sedam regija, počev od sarajevske, tuzlanske, zeničke, mostarske, travničke...

Ramiz Dreković, penzionisani general i prvi komandant 5. korpusa Armije RBiH, prisjećajući se tih dana, kaže da je riječ o datumu koji nikada ne smije pasti u zaborav.

ramiz-drekovic-an

Dreković: Veliki datum

- Formiranje ARBiH bilo je strateški važno za opstanak države i svih njenih građana. Na taj dan, prije 23 godine, stvorena je jedna plemenita sila koja je nadmašila daleko nadmoćnijeg neprijatelja te stvorila uslove za život svih svojih građana. Ovo je datum koji govori o tome kolika je žrtva plaćena za slobodu - rekao je Dreković za „Avaz“.

Proslavljeni ratni komandant Specijalne jedinice policije i heroj odbrane Sarajeva Dragan Vikić ustvrdio je da je ovaj datum značajan zbog toga što je okupio sve patriotske jedinice u jednu bazu.

- Sve je počelo s policijom, pa patriotima koji su branili svoje domove, a onda je došla Armija RBiH. Do tada je većina vojnika bila u tenama, farmerkama, nisu imali ni puške. Kasnije je, ali u hodu, istina u uz mnogo poteškoća, stvorena jedna respektabilna vojna sila, iako je na početku rata to ličilo na borbu Davida i Golijata - rekao je Vikić.

dragan-vikic22

Vikić: Krenulo s policijom

Pun pogodak

Penzionisani general Jovan Divjak smatra da je 15. april 1992. bitan zbog toga što je pod znakom pitanja bio opstanak BiH, a agresor je bio pred vratima mnogih domova.

- Ideja da se formira legitimna Armija RBiH bila je pun pogodak, jer su tada objedinjene sve patriotske trupe u jednu cjelinu. Datum je značajan jer su već tih dana u Sarajevu počeli sukobi, a formirani su prvi odredi, da bi kasnije bila stvorena jedinstvena sila i herojska Armija RBiH. Ovo su datumi kojih se svi rado moramo sjećati - rekao je Divjak.

divjak

Divjak: Jedinstvena sila

Bešlija: Veliki datum

Ferid Bešlija, dobitnik najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", istakao je da je 15. april 1992. značajan za odbranu BiH koliko i 1. i 2. maj.

- Od jedne male grupe građana nastala je Armija koja je preko noći postala sila. U početku nije bilo lako, ali kasnije se vidjela ta snaga i opredijeljenost svih boraca da se odupremo okupaciji. Za vrlo kratko vrijeme postali smo moćan protivnik agresoru - rekao je Bešlija.