BIH

NSRS sutra o apelaciji: 9. januar na Ustavnom sudu BiH

Povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a

Fena

14.4.2015

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će sutra na sjednici u Banjoj Luci Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine

Osnov za predlaganje ove deklaracije je zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

Srpski poslanici u parlamentu RS-a podržavaju stav da se u Narodnoj skupštini usvoji deklaracija kao odgovor na ovaj Izetbegovićev zahtjev.

U predloženoj deklaraciji se navodi da Narodna skupština ističe da je osporavanje odredaba članova Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine „isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta RS-a i dejtonskog ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine“.

Narodna skupština smatra, navodi se u tom dokumentu, da su praznici RS-a utemeljeni na načelu „nediskriminacije i da ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost ni jednog od triju konstitutivnih naroda i da odgovaraju univerzalnim vrijednostima, evropskim tekovinama i iskustvima“.

Također, entitetski parlament naglašava „da je neprihvatljivo da se u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona cijene politički i istorijski događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan Republike“.

Istovremeno, parlament RS-a podsjeća da je još 2007. proveo Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i donio novi Zakon o praznicima RS-a, u okviru svojih ustavnih nadležnosti i Dan Republike odredio kao republički praznik (sekularni praznik), različit od vjerskih praznika koji su uređeni posebnim odredbama Zakona.

Na predloženom dnevnom redu redovne sjednice parlamenta je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju - po hitnom postupku, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o eksproprijaciji, također, po hitnom postupku, a kojim se “brišu” neustavne odrebe tog zakona na koje je upozorio Ustavni sud RS-a.

Poslanici bi, između ostalog, trebalo da razmatraju i Nacrt zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, te Prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu, kao i Informaciju o odlukama o pomilovanju u 2014.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik u prošloj godini pomilovao je samo dvojicu osuđenika, Adila Dudakovića iz Orahove kod Gradiške te Dragana Stanojlovića iz Banje Luke.

Dodik je prihvatio jedino molbe Dudakovića i Stanojlovića, iako mu je lani upućeno 10 zahtjeva osuđenih osoba za pomilovanja.