BIH

NISU IH PRIMILI U PREDSJEDNIŠTVU BiH Razočarani borci stigli kući

Odustali od samospaljivanja

Redakcija

14.4.2015

17:07 Šefik Muminović i Džemail Zahirović, demobilisani borci koji su danas boravili u Sarajevu, razočarani su se autobusom vratili svojim domovima.

14:00 Demobilisani borci su autobusom krenuli nazad za Živinice. Kako javlja reporter "Avaza" sa lica mjesta agencija Centrotrans je borcima ponudila besplatan prevoz.

13:28 Zahirović i Muminović veoma su razočarani jer su shvatili da ih niko neće primiti u Predsjedništvo BiH.

Za sada navode kako se neće spaliti, kao što su najavljivali. Žele se vratiti kući u Živinice, međutim nemaju novca za kartu. U toku je akcija prikupljanja novčanih sredstava u kojoj učestvuju okupljeni građani i novinari.

12:45 Borci su su pred okupljenim novinarima i građanima kazali da imaju strpljenja još malo čekati na odgovor Izetbegovića. Izrazili su želju da odu i do Fahrudina Radončića, da sa njim, kao najboljim i najpoštenijim političarem u državi, koji brine za običnog čovjeka, razgovaraju o svojim problemima.

12:20 Kako saznaje "Avazov" portal, borci neće ni po koju cijenu biti primljeni na razgovor sa Izetbegovićem u zgradi Predsjedništva BiH. Iako se oni uplakani nadaju da će moći popričati s nekim, to se neće desiti.

Građani koji su okupljeni ispred zgrade Predsjedništva BiH, strahuju da će se desiti ono najgore, a to je da će Muminović i Zahirović popiti šaku tableta koje čuvaju u džepovima.

Njih dvojica na sav glas uzvikuju Izetbegovićevo ime proklinjući i njega i njegovu stranku, i državu koju vodi, i zgradu u kojoj sjedi.

12:10 Novinar "Dnevnog avaza" upravo je razgovarao sa Edom Muminovićem, sinom jednog od boraca koji su došli u Sarajevo, koji je kazao da također prijeti samospaljivanjem kod kuće u Živinicama, ukoliko mu otac ne javi da je dobio posao u Rudniku "Đurđevik".

- Uradit ću ono najgore! Cijeli život gledam oca kako se pati, a ne mogu da mu pomognem. Samo čekam njegov poziv da mi javi da li će me primiti u Rudnik "Đurđevik". Ukoliko to ne urade, zapalit ću se - kazao nam je Edo.

12:00 Muminović i Zahirović upravo su izašli iz zgrade Vlade FBiH, gdje su razgovarali sa zamjenikom ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je pregledao njihove dokumente koji potvrđuju da su se oni borili za ovu državu. Uzeo je njihove podatke i obećao im da će sve biti uredu, odnosno da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.
Međutim, ova dva ogorčena borca kažu kako im ne vjeruju niti jednu riječ.

- Dvadeset godina slušamo jednu te istu priču. Razočaran sam postupkom zamjenika ministra i, zbog toga što ne vjerujem njemu, niti bilo kome u ovoj zgradi, idem direktno u Predsjedništvo BiH kod Bakira Izetbegovića sa kojim želim popričati. Iz Sarajeva ne idem živ dok ne dobijem papir koji tražim - kazao je Zahirović.

Borci su se u pratnji novinara uputuili ka zgradi Predsjedništva BiH gdje namjeravaju svoje zahtjeve izložiti Izetbegoviću.

- Skinuo sam ljiljane! Nisam više ljiljan i ne vjerujem u njih. Ništa mi nisu dali! Od Izetbegovića se neću maknuti dok lično pred mojim očima ne nazove direktora Rudnika "Đurđevik" koji će mom sinu dati posao - rekao je Muminović.

11:00 Nakon što su pregledani u vozilu Hitne pomoći Muminović i Zahirović ušli su u zgradu Vlade FBiH uz pratnju policije.

Okupljenim novinarima su pokazali šaku tableta koje su planirali popiti kao alternativu samospaljivanju..

10:45 Umorni, iscrpljeni, sa suzama i gnjevom Muminović i Zahirović su došli da se obrate Izetbegoviću, Komšiću te svim ostalim političkim zastupnicima koji su njih i ovu državu doveli do dna.

- Bilo nam je grozno putovati. Situacija je alarmantna, ali nakon svega što smo doživjeli ovih godina i ovo čovjek može da izdrži, kazao je Zahirović.

Muminović je istaknuo da jedino želi da njegovog sina prime na posao u rudnik Đurđevik gdje je on nekada radio, tačnije da mu ustupe njegovu bivšu poziciju.

U međuvremenu, dok su borci proklinjali vlasti i situaciju u državi, iz mase se javio direktor Šipada Esad Ćesko koji im je ponudio potpisivanje ugovora u kojem se navodi da će godinu dana imati primanja u iznosu od 400 maraka iz njegove firme, a da pri tome ne moraju ništa raditi.

Zahirović nije mogao vjerovati šta mu se desilo. Kroz suze je odmah prihvatio da potpiše ugovor jer smatra da je to jedini način kako njegova porodica ne bi ostala gladna.

Muminović je također prihvatio potpisati ugovor ali je naglasio da i dalje ne odustaje od susreta sa nekim političarima kojima želi reći neke stvari.

10:30 Nakon više od 26 sati hodanja dva izmorena borca su stigli.

9:40 Demobilisani borci su umorni i kada stignu pred Vladu FBiH bit će im pružena zdravstvena pomoć, pogotovo zato što je Zahirović bio ranjen u ratu.

- Bakir je poslao policiju na nas da nam uzmu gorivo da ne ide slika u svijet da smo se zapalili. Ali oni nama ne mogu zabraniti samoubistvo, rekli su borci.

Prolazeći ulicama slučajni prolaznici ih pozdravljaju i pružaju im podršku.

9:20 Policija je oduzela benzin kojim su Šefik Muminović i Džemail Zahirović namjeravali da se spale pred Vladom Federacije BiH ako im vlasti ne pruže pomoć.

9:10 Kako javljaju reporteri "Dnevnog avaza" sa lica mjesta, policija pokušava da otme benzin od demobilisanih boraca.

8:30 Svi uposlenici Vlade FBiH su došli na posao. Prema riječima građana koji prolaze ispred zgrade Vlade FBiH situacija koja je zadesila dva borca je vrh "ledenog brijega" naše države. Kako kažu nadaju se da će Muminović i Zahirović neko urazumiti da ipak odustanu od njihovog poteza očajnika.

Dolazak dva demobilisana borca Šefika Muminovića i Džemaila Zahirovića iz Živinica, koji su jučer najavili samospaljivanje ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, očekuje se danas.

Oni su jučer oko 9 sati iz rodnog grada krenuli pješice prema Sarajevu u namjeri da vlastima u BiH ukažu na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u kojoj se nalaze oni i njihove porodice.

U ovim trenucima zgradu Vlade FBiH osiguravaju policajci koji u svakom trenutku očekuju da će Muminović i Zahirović stići.

Kako javlja reporter "Avazovog" portala, jutros je ispred Vlade FBiH zatekao porodicu s tri mališana koji su na kiši pod dekom sjedili i čekali.

Kako su policijski službenici potvrdili ova porodica se ne dovodi u vezu sa demobilisinim borcima, već su ljudi koji često dolaze ispred zgrade Vlade FBiH.