BIH

Nerin Dizdar: Općina Stolac diskriminira povratnike

Šta se posljednjih dana događa u gradu na Bregavi

Autor:M. SMAJKIĆ

13.4.2015

Stolačke Bošnjake nedavno je uznemirila odluka Općinskog vijeća da se Javnoj ustanovi „Radimlja“ na upravljanje i održavanje daju turistički objekti obnovljeni u okviru projekta „ARCH-Stolac“, jer su među njima mlinice čiji su posjednici i korisnici Huso Leto, Dren Sidran, Dubravko Serdarević i Fadila Kapić.

Veliko razočarenje

Zbog takve odluke, kojoj su se uzalud opirali vijećnici i SDA i SDP-a, koja ih je podsjetila na 1993. godinu, kako nam je Leto kazao, odlučili su pokrenuti upravni spor. Također, stolačku javnost uzbunila je i odluka o uređenju grobišta iz Drugog svjetskog rata, jer mnogi strahuju da će sada uslijediti premještaj posmrtnih ostataka antifašista!

No, Stočani nerado o tome javno govore. Bošnjaci i Hrvati s kojima smo se susreli nisu htjeli razgovarati ni o rušenju betonskih postolja Križnog puta nakon Velikog petka, koja se nalaze u Starom gradu iznad Stoca, a koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH.

Tamošnji načelnik Stjepan Bošković, koji nam se telefonom javio jer za vrijeme naše posjete nije bio u Stocu, kazao nam je da je takav čin uoči Uskrsa izazvao veliko razočarenje kod stolačkih katolika.

On je, također, ustvrdio da se križne postaje ne nalaze unutar zaštićene spomeničke jezgre te naveo da se otvorenim pismom obratio institucijama i agencijama, koje bi trebale ispitati ko je počinio rušenje, a ne predsjedniku stolačkog SDP-a Nerinu Dizdaru, koji mu je, ipak, javno odgovorio.

- U njegovom odgovoru naveo je da “nadležne agencije trebaju raditi svoj posao”. Inače, osnovni problem je što stolački SDP sve okreće, pa tako nismo donijeli nikakve odluke da, kako oni to tumače, rušimo partizanske spomenike. Odluka je jasna i niz općina donio je takve odluke. Kada su u pitanju mlinice, ta odluka je donesena temeljem sporazuma Ministarstva kulture FBiH i Općine. Riječ je o objektima koji su u vlasništvu Općine, odnosno javno su dobro, jer je rijeka Bregava javno dobro - pojasnio nam je Bošković.

nerin-dizdar

Foto: Avaz (Dizdar: Općina štiti kriminal)

Za sve što posljednjih dana tišti Stočane, koji smatraju da “njihov grad nije podijeljen, već je to politika“, Dizdar, kako je kazao, isključivo krivi Općinu Stolac.

- Općina štiti kriminal, odbija provesti zakon i provodi politiku diskriminacije nad povratnicima, što nužno izaziva reakciju kod stanovništva. Stolačka općina u potpunosti zanemaruje zakonske i ustavne odredbe, a načelnik ignorira rješenja Federalne vlade. Praktično, donijeli su rješenje o otimanju mlinica bez ikakve zakonske osnove, jer Općina Stolac, prema zakonu, nema nikakvo pravo raspolaganja javnim dobrom na vodi - ustvrdio je Dizdar.   

Kristalno jasna

Osvrnuvši se na rušenje postolja za Križni put, Dizdar je potcrtao da je obaveza Općine kristalno jasna, jer je još 2004. godine rješenjem federalnog urbanističkog inspektora Danijela Čepelja naloženo njihovo uklanjanje.

Princip otimačine

Predsjednik Udruženja „Obnova građanskog povjerenja“ Amer Medar nije bio raspoložen za opširniji komentar, tek nam je kazao da su odluke Općinskog vijeća u suprotnosti sa zakonom te da se u Stocu, po principu otimačine, želi nastaviti davno započeta politika.