GLOBUS

Preminuo njemački nobelovac Günter Grass

Najpoznatiji po svom prvom romanu "Limeni bubanj"

Autor:(D. K.)

13.4.2015

Njemački pisac, nobelovac i veliki ljevičar Günter Grass (87) umro je danas u Lübecku, objavila je njegova fondacija.

Vjerovatno najpoznatiji savremeni njemački književnik rođen je u Gdanjsku 1927. godine, a najpoznatiji je po svom prvom romanu "Limeni bubanj", koji je svojevremeno adaptiran u Oscarom i Zlatnom palmom nagrađenom filmu.

Švedska mu je akademija 1999. godine dodijelila Nobelovu nagradu za književnost, prenio je Jutarnji.hr.

Za mnoge Nijemce Grass je predstavljao simbol generacije koja je odrastala nakon Drugog svjetskog rata, noseći teret krivnje svojih očeva za zločine koje su počinili nacisti.

Grass je bio veliki pristalica Socijaldemokratske partije Njemačke. Kada je 2006. godine, poslije decenija prikrivanja istine, priznao da je kao mladić posljednjih nekoliko mjeseci Drugog svjetskog rata bio u elitnim nacističkim SS jedinicama, bilo je prijedloga da mu se Nobelova nagrada oduzme, što nije bilo moguće.

Rođen je u porodici Vilija Grassa, njemačkog protestanta i Helene Knof Grass, katolikinje poljskog porijekla. Grass je vaspitavan u duhu katoličanstva.

Njegovi roditelji su u tadašnjoj gradskoj opštini Langfur posjedovali piljarnicu i stan. Ima sestru koja je rođena 1930. godine.

Grass je u rodnom gradu završio osnovnu školu i gimnaziju. Volontirao je u podmorničkoj službi kako bi "izašao iz skučenosti koju je kao mladić osjećao u roditeljskom domu".

Godine 1942. pristupio je Rajsarbajtdinstu, a novembra 1944. Vafen SS-u. Grass se borio u Desetoj SS tenkovskoj diviziji Frundsberg od februara 1945. do 20. aprila 1945. godine kada je ranjen i prebačen u američki logor za ratne zarobljenike.

Od 1946. do 1947. godine radio je u rudniku i učio kamenorezački zanat. Nekoliko godina je studirao skulpturu i grafiku, prvo na Dusseldorfskoj umjetničkoj akademiji, a zatim na Berlinskom fakultetu umjetnosti. Pored toga, bavio se pisanjem i često je putovao, prenio je "Blic".

Oženio se 1954. godine i od 1960. živio u Berlinu. Razveo se 1978. i ponovo se oženio naredne godine. Od 1983. do 1986. bio je na čelu Berlinske akademije umjetnosti. Grass je široj čitalačkoj publici poznat kao autor romana "Limeni bubanj" (Die Blechtrommel), objavljenog 1959. godine (po knjizi je snimljen film 1979).

Zatim su uslijedila djela "Mačka i miš" (Katz und Maus, 1961), pa "Pseće godine" (Hundejahre, 1963), koja zajedno sa "Limenim bubnjem" čine "Dancig trilogiju". Zajednička nit koja ih povezuje tiče se uspona nacizma i ratnog iskustva u jedinstvenoj kulturnoj sredini Danciga i ušća Visle. Roman "Pseće godine", koji mnogi smatraju nastavkom "Limenog bubnja", opisuje prostorno izmiješane etnicitete i složenu historijsku pozadinu.

Grass je dobio mnoštvo međunarodnih nagrada, a 1999. godine primio je najviše književno priznanje: Nobelovu nagradu za književnost. Njegova književnost se obično svrstava u umjetnički pokret "Vergangenheitsbewältigung", što grubo prevedeno znači "sporazumijevanje sa prošlošću".

Grass se 2002. godine vraća u sam vrh svjetske knjiženosti knjigom "Hodom raka" (Im Krebsgang). Ova novela, čiji se glavni likovi prvo pojavljuju u "Mački i mišu", smatra se Grassovim najuspješnijim djelom.

Godine 2006. objavio je autobiografiju pod naslovom "Ljušteći luk" (Beim Häuten der Zwiebel).