BIH

I Nijemci pregledaju trebinjski platan

Istraživanja izvršena pomoću tomografa

P.M.

12.4.2015

U Trebinju je danas na poziv Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja boravio tim stručnjaka iz Njemačke i uradio dodatne analize zdravstvenog stanja platana u centru grada, a naredih dana će kontrolisati i platane u Trstenom u susjednom Dubrovniku.

Bodo Zigert, evropski sertifikovani vještak za njegu i statiku stabala, rekao je  da su ispitali strukturu debla i da će na osnovu rezultata koje dobiju uraditi elaborat o stanju  platana.

„Platani u Trebinju strukturno gledajući su u dobrom stanju, ali ima mnogo suvih grana i mjesta gdje treba intervenisati“, naveo je Zigert.

Ljubomira Popare, inženjera beogradskog komunalnog preduzeća "Zelenilo", rekao je da je nad platanima izvršena kontrola pomoću "tomografa", koja pokazuje kakva je unutrašnjost debla.

"Što je otpor veći, stablo je zdravije. Tamo gdje je trulo, stablo pruža manji otpor. Na kraju se dobija kriva slična EKG-u kod čovjeka koja se očitava na traci", naveo je Popara i dodao da je evidentno da platni nisu pravilno održavani, te da je iz tog razloga nadležnim donio CD, na kojem se nalazi prezentacija kako da se pravilno platani održavaju, a kako se greške ne bi ponovile u budućnosti.

Prema riječima  Mirjane Ratković, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Trebinja, ovo je dodatno angažovanje stručnih lica, kako bi se utvrdio konačan ishod pet trulih platana.

“Gradska uprava nije ništa prepustila slučaju, i sa njemačkim stručnjacima posavjetovati će se  oko eventualnog orezivanja platana,“ navela je ratković.

Podsjetimo na nedavno održanoj stručnoj raspravi o stanju trebinjskih platana ponuđeno pet rješenja, od čega je jedno da se ne preduzimaju nikakave radnje, a jedno da se platani zahvaćeni truležom posijeku i zasade nove sadnice, čija je cijena od 1.000 do 5.000 evra.