SARAJEVO

Profesori spremaju štrajk

UNIVERZITET Ministarstvo neće prihvatiti predloženi kolektivni ugovor

A. JAMAKOVIĆ

11.4.2015

Predstavnici Sindikata Univerziteta u Sarajevu nisu zadovoljni rezultatima sastanka s ministrom za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvirom Kazazovićem (SDA) zbog razilaženja u stavovima o načinu rješavanja nagomilanih problema s kojima se susreću uposlenici u visokom obrazovanju. 

Konačan stav 

Prema riječima predsjednika Sindikata Berka Zečevića, iz Vlade su dobili jasan odgovor da neće biti povećano izdvajanje za visoko obrazovanje te da će ostati na 66 miliona maraka. To je dovelo u pitanje potpisivanje kolektivnog ugovora kojim bi plaće zaposlenika UNSA-e bile izjednačene s ostalim budžetskim korisnicima. 

- Upozorio sam ministra da imamo odluku od prošle godine prema kojoj, ukoliko ne zaključimo kolektivni ugovor, organiziramo štrajk u junu. Nećemo imati drugog izbora, s obzirom na to da je riječ o borbi za preživljavanje. U ponedjeljak će biti održana sjednica Glavnog odbora Sindikata i preložit ću da se pokrenu procedure o pokretanju štrajka, a za otprilike 20-ak dana zauzet ćemo konačan stav - kazao nam je Zečević. 

screenshot-1

Iz Ministarstva su, prema pojašnjenu Zečevića, spremni razgovarati o problemima te su kao rješenje predložili usvajanje jedinstvenog pravilnika o plaćama. Ideja je da se napravi preraspodjela sredstava od fakulteta koji ostvaruju prihode.

Neće proći 

- Smatram da to neće proći. Jer, zašto bi pojedini fakulteti koji zarađuju kroz različite projekte taj novac davali drugima. Vlada odobrava upisnu politiku i onima koji je provode treba osigurati jednak status. Prema zakonu, ne osiguravaju novac za naučnoistraživački rad, već to rade fakulteti - pojasnio je Zečević. 

Uvjeti studiranja 

Ministar Kazazović kazao je nakon sastanka kako je neophodno što hitnije usvajanje pravilnika o plaćama i raspodjeli vanbudžetskih sredstava te da je glavni cilj intenziviranje procesa integracije UNSA i poboljšanje uvjeta studiranja u KS.

Pozvao je predstavnike Sindikata UNSA-e na tematsku sjednicu na kojoj će se zajedno s predstavnicima Upravnog odbora, Rektorata i Senata UNSA-e razgovarati o intenziviranju procesa integracije Univerziteta.