GLOBUS

Škola nije htjela da zaposli gej profesora, a onda su učenici uradili nešto nevjerovatno

O ovom slučaju pisali i mediji u SAD-u

(Am. K.)

11.4.2015

Tajler Makabin (Tyler McCubbin) (26) bio je veoma popularan u srednjoj katoličkoj školi Dovling (Dowling Catholic High School) dok je radio kao zamjena. U ovoj školi, koja se nalazi u De Mojnu (Des Moines) u Ajovi (Iowa) u SAD-u, on je mjenjao profesore društvenih nauka i volontirao je kao trener od septembra 2014.

Ali kad su planirali da ga zaposle za stalno, odlučili su da ga otpuste zato što ne skriva svoju seksualnu orijentaciju.

Krajem marta ove godine škola mu je ponudila posao za stalno i puno radno vreme.

- Bio sam presretan. Konačno sam mogao da radim ono što želim da radim, da budem profesor. A osim toga uživam i u društvu djece – rekao je ovaj profesor u izjavi za medije.

Ali nakon toga pozvao ga je direktor i rekao mu da neće više predavati u školi zato što je vjeren za muškarca.

 - Počeo sam da se tresem, srce mi se slomilo. Odmah sam se sjetio svih učenika koji se identifikuju kao LGBT i kako im neće biti prijatno da u školi pričaju o tome zbog onog što se meni desilo – priča on.

Naime, on nije otpušten zato što je gej, nego „zato što ne skriva svoju orijentaciju“.

 Vijest je dospjela u novine nakon što ga je bivši učenik pozvao da mu čestita na stalnom zaposlenju, pa je morao da mu kaže šta se desilo. Učenik, koji je takođe gej, pobjesnio je i obavijestio medije.

ucenici

Sa protesta koje su organizirali učenici

Kada su čuli o čemu se radi, mnogi učenici su se razbjesneli. Grejs Mam (Grace Mumm), 16- godišnja učenica ove katoličke škole je odlučila da pokrene tihi protest u školi. U šetnji je učestvovalo skoro 200 učenika, roditelja i bivših učenika.

 - Mislila sam da je jednakost uspostavljena, pa sam se jako uznemirila kada sam čula za ovo. Na Facebooku sam poslala lančanu poruku i postavila je i na Instagram pozivajući sve da se pridruže šetnji – izjavila je Grejs za medije.

Još jedan bivši učenik napravio je grupu na Facebooku i ona sada ima 2.000 članova.

 - Bilo je nevjerovatno. Veliki broj učenika je otvoreno progovorio o svojoj orijentaciji – priča Grejs.

Sam profesor nije prisustvovao ovom događaju, ali je bio oduševljen postupkom učenika.

 -  Kada bi me pozvali da se vratim u školu, pristao bih. Volio bih da i ja budem dio promjene koju su oni pokrenuli, da pomognem školi i LGBT učenicima u prihvatanju sebe samih – kaže on.